Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Kiszivárgott a Volkswagen-alapú Ford

2021.04.13. 17:10

Az évek óta nem titok, hogy a Ford is készít egy autót a Volkswagen szabvány padlólemezére, ám most először szivárgott ki valami a 2023-ra várható típusról.

A korai prototípusról csak leponyvázva készültek fotók, de ezen is látszik, hogy az autó más stílust követ, mint a VW MEB-alapú elektromos modelljei. A magas ötajtós forma határozottan szögletes, erőteljes, egyenes övvonallal, azaz az alapforma nem is emlékeztet a VW autóira, legfeljebb a majdnem teli, ötágú nyílással ellátott kerekek emlékeztetnek a legelső ID tanulmány megoldására.

A Ford ugyan a Volkswagen műszaki alapjait veszi át, de úgy tudjuk, a gyártást házon belül készül megoldani. Ennek előkészületeként Kölnben, az európai Ford központban mintegy egymilliárd dollárt költenek el egy villanyautógyártó részleg kialakítására.

Az egyelőre névtelen elektromos modell persze így is komoly hasznot hozhat mind a Ford, mind a VW számára, már csak azzal is, hogy ugyanazoktól a beszállítóktól ugyanazokat az alkatrészeket nagyobb tételben, azaz olcsóbban lehet majd beszerezni.

Az MEB alapú villanyautó persz csak egy a közös VW-Ford típusok közül, méghozzá nem is a legelső: valószínűleg korábban találkozhatunk a Ford Ranger-alapú VW Amarokkal, illetve a közös haszonjárművekkel, amelyek közül a kisebb a VW-nél készül majd, valószínűleg a Caddy alapjaira, a nagyobb viszont a Fordnál a Transit család bázisán.