Villanyautó-gyártó lesz az Opel 2028-ra

2021.07.09. 11:42

A Stellantis átfogó villanyautó-fejlesztési ígéreteinél konkrétabb bejelentéseket tett az Opel. A legfontosabb, hogy a cég Európában már csak elektromos autókat szeretne kínálni 2028-tól, de már 2024-től elérhető lesz minden Opel típus valamilyen villanymotoros – azaz elektromos, vagy hibrid – hajtással.

numanta

Ez persze elég általános ígérgetés – mostanában több cég is tett hasonló bejelentést, és nagyon meglepő lenne, ha nem tennének továbbiak a következő hónapok során – de ennél konkrétabb dolgokról is beszélt az Opel vezérigazgatója. Michael Loscheller beszélt egy új Mantáról, sőt, egy vázlatot is mutattak. Úgy tűnik, a patinás márkanevet hasonlóan szeretnék (f)elhasználni, mint ahogy a Ford a Mustangot a Mach-E révén. Azaz egy SUV-kupé formájú ötajtós kapja meg, ami már tisztán elektromos hajtással érkezik, valamikor az évtized közepén.

Egy másik, a cég szempontjából még fajsúlyosabb ígéret, hogy az Opel márka Kínában is megpróbálja megvetni a lábát. Ezzel kapcsolatosan ugyan nem mondtak részleteket, de az évtized végéig valószínűleg ezt a tervet is végre szeretnék hajtani.

A Stellantisnak végül is nem lehet sok ellenvetése: a francia márkák nem igazán mennek Kínában – a Dongfeng Citroën múltja ellenére sem –, de a Fiat és a Chrysler márkái sem erősek arrafelé. Az Opel bevezetésére így kihasználatlan helyi kapacitás biztosan akad majd, és más német márkáknak elég jó a hírük arrafelé, ami reményt adhat a sikerre. Az egy másik kérdés, hogy a kínaiak beveszik-e az átcsomagolt Peugeot alapokat az Opel jelvénnyel.