2030-ra már csak villanyautókat gyártana a Mercedes

2021.07.23. 11:49

A vártnál és a tervezettnél lényegesen gyorsabban vált villanyhajtásra a Mercedes Ola Källenius vezérigazgató csütörtöki bejelentése szerint. 2030-ig összesen 40 milliárd eurót fordítanak az elektromos átállásra, mert a következő évtized elejére már szeretnének képessé válni arra, hogy csak elektromos hajtású járműveket gyártsanak és értékesítsenek. 

g5

Az Európai Bizottság a napokban mutatta be a Fit for 55 nevű klímacsomagját, ami sok más mellett kitér a belső égésű motoros autók korlátozására is, és eszerint 2035 után nem lehetne új benzines és dízelautót értékesíteni Európában. A nagy gyártók terveivel ez többé-kevésbé egybe vág, és sokan már előbb teljesítenék az elvárást. A Mercedes friss bejelentése szerint gyorsítanak korábbi terveiken, és amíg eredetileg 2030-ra tervezték, hogy az értékesítésük ötven százalékát a részben vagy tisztán villanyosok adják, ezt a célt előrehozzák 2025-re.

A Mercedesnél/Daimlernél nem csak százalékokkal dobálóztak, de elárulták a hogyanokat is. Például azt, hogy a következő években nyolc új akkumulátorgyárat húznak fel (ebből négyet Európában), melyek együttes éves kapacitása meghaladja majd a 200 GWh-t. Ezek az üzemek sztenderdizált cellákat gyártanak majd, amik a Mercedes autóinak 90 százalékában használhatóak lesznek.

Ola Källenius beszéde szerint 2025 lesz egyfajta fordulópont a márkánál. Attól az évtől már semmit sem fognak költeni a belső égésű hajtások fejlesztésére, és abban az évben három teljesen új villanyautós platformmal is kijönnek. A még közelebbi jövőről pedig azt érdemes tudni, hogy 2022-ben már három kontinens összesen hét üzemében nyolcféle különböző EQ (Mercedes nyelvén a villanyautó) készül majd.

Mercedes EQS
Mercedes EQS

A 2030-as határral kapcsolatban nem tettek végleges kijelentést a Mercedes-nél. Mint mondják, addigra már képesek lesznek rá, hogy ha kell, kizárólag elektromos autókat adjanak el, de ha egyes piacokon nem ezt várják el az igények, ott vélhetően egy ideig még marad más is a kínálatukban.