Nem készül több kombi Skoda Fabia?

2021.10.25. 09:08

A Skoda a Fabia bevezetésekor még azt ígérte, hogy készül egy kombi változat is. Ezt 2023-tól gyártották volna Kvasiny-ban, de a helyi hírek szerint már megszületett a döntés a projekt leállításáról.

fabcom xt

Cseh lapértesülések szerint a Skoda vezetése körlevélben értesítette erről a dolgozókat, amely a szigorú Euro 7 normára, illetve ezzel összefüggésben a villanyautókra történő átállás felgyorsulására hivatkozik a döntés okaként.

Az előző Fabiából még készült kombi, és, talán mert kevés közvetlen konkurense akadt, elég népszerű volt: az előző generáció eladásainak nagyjából a harmadát adta. Ám valószínű, hogy a gyáriak felmérése szerint a típus az Euro 7 2025-re tervezett bemutatása után már nem feltétlenül lesz piacképes, két év alatt viszont aligha hozná be a típus a fejlesztés és gyártás-előkészítés költségét.

Az is lényeges szempont lehetett a döntés meghozásakor, hogy a jelenlegi kínálatban belső vetélytársai is lennének egy nagyobb csomagterű Fabia változatnak. Ott van a Kamiq SUV, illetve a Fabia és az Octavia közé pozicionált ötajtós, csapott hátú Scala is, a tervezettnél valamivel magasabb áron nyilván ezekkel versenyzett volna házon belül a kombi modell.