Újabb kisautót tervez az Alfa Romeo?

2021.11.08. 12:57

Ugyan a következő Alfa Romeo újdonság az alsó középkategóriába érkezik – a Tonale a Giulietta helyére érkezik a kínálatba valamikor jövő tavasszal – Jean-Philippe Imparato, a márka vezetője azt mondja, ennél lejjebb is merészkednek.

alfa minisuv sk

„A prémiumság nem méret kérdése. Meggyőződésem, hogy ha az Alfa Romeót nyereségessé szeretnénk tenni tíz éven belül, azt a legnépszerűbb kategóriákban kell megtennünk... A B-SUV és a C-SUV kategóriákban jelen kell lennünk.” - mondta a márkaigazgató. Azt is hozzátette, hogy az előbbi kategóriában évi 2 millió, az utóbbiban évi 2,5-3 millió új autó talál gazdára éves szinten, így itt egy kisebb részesedés is nagy hatással lenne az eladásokra.

A szaksajtóban Brennero néven emlegetett modellhez ráadásul a Stellantisnak kész műszaki alapjai vannak, hisz ebbe a szegmensbe tartozik a Peugeot 2008-as, vagy a DS3 Crossback, azaz a feladat annyi lenne, hogy új formatervet készítsenek, amely passzol az Alfa Romeo kínálatba. Korábban, az Opel kapcsán látható volt, hogy ehhez durván két év elegendő: ennyi idő kellett, hogy gyártásba küldjék az új, Peugeot 208 alapú Corsát. Az Alfánál persze nem egyértelmű, hogy ennyire sietnének, de Imparato szavai arra utalnak, hogy a tervezést már elkezdték.

Az Alfa korábbi kisautója, a Mito nem lett igazán sikeres, de ez olyan tulajdonságainak is köszönhető, mint a háromajtós kialakítás, ami erősen korlátozta a Fiat Punto alapú modell használhatóságát. Egy célszerűbb, ötajtós, magasabb építésű modell sokkal sikeresebbé válhatna Európában, legalábbis a gyáriak egyértelműen erre számítanak.

Az Alfa Romeónak egyébként mindennél nagyobb szüksége van népszerű modellekre a számok alapján. Tavaly Európában már csak 35 718 autót tudtak eladni, de ami ennél is ijesztőbb, az év első kilenc hónapjának adatai szerint az idén még ennyi autót sem fognak tudni értékesíteni. A jelenség persze érthető: jelenleg összesen két típust kínálnak, a Giuliát és a Stelviót, a kínálat többi modelljének gyártását az elmúlt években leállították. Változást legkorábban a Tonale bevezetése hozhat, amelynek a bemutatása viszont vagy egy éve késik, a pletykák szerint azért, mert a Stellantis-féle új vezetés az utolsó pillanatban változtatásokat végeztetett a típuson.