Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Ez a repülő autó már hivatalosan is repülhet

2022.01.24. 13:50

Stefan Klein egy jó nagy lépéssel ismét közelebb került hozzá, hogy repülő autót gyárthasson: a Klein Vision Aircar, amely 2020 őszén repült először, mostanra a légialkalmassági bizonyítványt is megszerezte a szlovák hatóságoktól.

Az Aircar sem repülőgépnek, sem autónak nem szokványos jelenség. A szárnyait a földön haladva a karosszéria oldalával párhuzamosan, hosszában kettéhajtva tárolja, és bár a hátsó vezérsík is teleszkópos kialakítású, így is igen terebélyes. A jármű fülkéje a teljes méretéhez képest kifejezetten apró, a teljes hossz alig harmadát teszi ki, és csupán két személy számára van benne hely, de úgy tűnik, a sokoldalúságnak egyszerűen ez az ára.

A méreteihez és egész sportos karakteréhez képest nem túl nagy, 1,6 literes és 140 lóerős BMW benzinmotor hajtja a nagyjából egy tonnás járművet, szárazföldön a hátsó kerekek, levegőben pedig egy tolólégcsavar révén.1

A Klein Vision már a szériaváltozaton is dolgozik, amely számos elemében eltér majd a jelenlegi változattól. A motort állítólag a dél-afrikai Adept Airmotive-tól szerzik be a 300 km/h feletti végsebességű, és legalább 1000 km hatótávú, de egyelőre csak rajzokon létező típushoz. Ezt azonban a következő 12 hónap során szeretnék ugyanúgy engedélyeztetni, mint a prototípust, ami arra utal, hogy nagy változtatásokat nemigen terveznek a ma ismert Aircarhoz képest.