Megszűnnek a legkisebb Audik

2022.02.11. 15:25

Bár az A1-es sorsa már korábban eldőlt, úgy tűnik, a Q2-es is hasonló sorsra jut. Az információ az Audi vezérigazgatójától, Markus Duesmanntól származik.

A német Handelsblattnak adott interjú során említette meg a vezérigazgató, hogy Az A1 és a Q2 is utód nélkül tűnik el a kínálatból, ahogy véget ér a modellciklusuk. Úgy néz ki, a típusok nyugdíjazását nem sietik el, így néhány évig még biztosan kaphatók lesznek, de újabb, hasonló méretű modell már nem készül.

Duismann azzal magyarázta a döntést, hogy megváltoztak a prioritások, és a kínálatnak inkább a felső szegmensét erősítené a márka. Emellett nyilván az is szerepet játszhat a döntésben, hogy a szigorodó szén-dioxid- és károsanyag-kibocsátási normák mellett a kisebb modellek egyre kevesebb nyereséggel gyárthatók, és sem az A1, sem a Q2 nem lett igazán népszerű. Az előbbiből 2020-ban 56 ezer, az utóbbiból 53 ezer fogyott, ilyen nagyságrendű számokért pedig aligha érné meg újabb generációkat fejleszteni.

A Q2 2016 óta van piacon, míg az A1 jelenlegi generációját 2018-ban mutatták be, azaz 2-3 évük még lehet a piacon, bár jelenleg a csiphiány is épp ezeknek a típusoknak a gyártását akadályozza leginkább, hiszen az Audi is inkább a drágább, nagyobb nyereséget hozó típusokba építi a rendelkezésre álló alkatrészeket.