A Nokian is külföldre telepíti az orosz termelésének egy részét

2022.02.27. 15:24

A Reuters cikke szerint a finn Nokian Tyres az Ukrajnában kialakult háborús helyzet - és a várható szankciók - miatt telepíti termelése egy részét Oroszországból Finnországba és az Egyesült Államokba. Ezen kívül az országban lévő, már elkészült gumikészlet egy részét is a nyugati határhoz közelebbi raktárakba szállítják, állításuk szerint azért, hogy közelebb legyen a partnercégekhez.

Nokian+Seasonproof+01

A Nokian Szentpétervár mellett, Vsevolozhskban működtet gyárat, termelésük 80 százaléka, évente körülbelül 20 millió abroncs származik innen, ahol körülbelül 1600 dolgozót foglalkoztatnak. A cég szóvivője szerint kulcsfontosságú termékeiket költöztetik el, bár elmondása szerint már tavaly szeptemberben megkezdték a folyamatot. Egyelőre semmilyen szankció nem érinti őket.

A beszámoló szerint nem minden terméküket tudják előállítani a külföldi üzemekben, tehát teljes kivonulásról nincs szó, a gyár teljes kapacitáson dolgozik tovább, és az sem derült ki egyértelműen, hogy a lépés végleges-e vagy csak ideiglenes. Az ukrán helyzetet természetesen figyelemmel kísérik, de a jövőbeni intézkedésekről nem akarnak spekulációkba bocsátkozni.