Amerikában engedélyezték a kormánykerék nélküli autókat

2022.03.11. 16:16

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonságért felelős kormányügynöksége, az NHTSA már nem követeli meg a hagyományos kezelőszervek – pedálok, kormánykerék – meglétét olyan járművekben, amelyeket önvezető rendszer irányít.

swless tesla

Ilyen önvezető járművet eddig csak úgy lehetett a forgalomba engedni, ha az NHTSA-nál kivételt kérvényezett a gyártó, de ennek, úgy tűnik, vége: az ügynökség már csak azt követeli meg, hogy a vezető nélküli járművek ugyanazt a biztonsági szintet kínálják, mint az ember vezette autók.

Manuális kezelőszervek nélküli járművekkel több gyártó is kísérletezett az elmúlt években, köztük a Google önvezető megoldását fejlesztő Waymo, illetve a General Motorshoz tartozó Cruze, de ezeket eddig csak igen körülményes eljárás után engedték ki a forgalomba.

Ezzel egy újabb akadály hárult el az önvezető járművek elterjedése elől. Már csak egy olyan önvezető rendszer hiányozna, ami tényleg 100%-ban biztonságosan kezel minden közlekedési helyzetet, de ilyenről egyelőre nem tudunk.

Az autók kormányzásában több újdonság is született az elmúlt időszakban, a mechanikus kapcsolat nélküli vagy épp szögletes darabokról itt olvashatsz bővebben.