Elkészült az utolsó Ford Mondeo

2022.04.07. 13:16

A Ford 1992-ben mutatta be a Mondeót, amelyet világautónak szántak, de végül elsősorban Európában játszott fontos szerepet a cég történetében.

lastmondeo

Az első Mondeo a hátsókerék-hajtású, középkategóriás típusok hosszú sorát, a Taunusokat, Cortinákat és a Sierrát váltotta: ez volt az első fronthajtású Ford ebben a méretben. A pályafutása Európában kifejezetten erősen kezdődött: több olyan év is volt, amikor 300 ezer feletti mennyiséget adtak el belőle – az utolsó ilyen 1998 volt. Később a népszerűsége folyamatosan csökkent: utoljára 2002-ben készült belőle 200 ezernél több, és 2009-ben adtak el utoljára 100 ezernél nagyobb mennyiséget. Tavaly már csak 21 ezer fogyott a korábbi slágertermékből, akkor jött a hír is, hogy döntöttek a gyártás leállításáról.

A piaci viszonyok miatt már a Mondeo utódját is csak Kínában mutatta be a Ford: Európában ekkora személyautók iránt már nemigen mutatkozik igény. Hagyományos személyautóból a továbbiakban csak a Fiesta és a Focus marad a választék része, ezzel az európai Fordnál is a szabadidő-autók veszik át a főszerepet a kínálatban.