Külső és belső felvételen, amint villám csap egy Priusba

2022.04.19. 15:11

A viharvadászat kvázi amerikai hagyomány, emberek autóval követnek tornádókat és igyekeznek hozzájuk közel kerülve minél jobb felvételeket/méréseket készíteni. Előfordul azonban, hogy a vihar megorrol: alig egy hónapja egy pickupot borított fel (és állított talpra) egy eltévedt légörvény, múlt héten pedig villám csapott egy iowai viharvadász P2-es Priusába.

priusvillám

Bizonyára történt már hasonló (másodpercenként 44 villámlás történik a Földön), a mostani esetet az emeli ki, hogy a villámcsapást kívülről és belülről is sikerült videóra venni. A vadászok egyike High Risk Chris, másikuk More Pi néven fut, utóbbihoz tartozik az említett Prius.

A villám az autó antennáját érte, egy olvadt göcsörtön kívül nem is maradt belőle sok, ami fájóbb azonban, hogy a Prius egyébként stabil elektromos rendszere nem bírt el egy ekkora kisülést, az autó megállt.

A srác járhatott volna a csengő fülnél és a sérült autónál rosszabbul is: a villám ellen nem feltétlenül védő kocsitestről itt írtunk, de az is érzékenyen érinthette volna, ha épp a mozgásképtelenné vált Toyota felé indul egy tornádó.