Önvezető fertőtlenítő járművek állnak szolgálatba Kínában

2022.05.04. 15:02

A közel 19 millió lakosú Kanton (angol átírással Guangzhou, magyarral Kvangcsú) városában áll először szolgálatba a WeRide nevű vállalkozás önvezető úttisztító és fertőtlenítő járműve, amelybe állítólag már 4-es szintű önvezető rendszert építenek.

Az autókba a hírek szerint semmilyen hagyományos kezelőszerv nem kerül, annak ellenére, hogy a vezetőfülke egyelőre a helyén maradt, hiszen hagyományos, Yutong gyártmányú utcaseprő járműveket alakítottak át vezető nélküli közlekedésre. A tisztán elektromos járművek egy felhőalapú rendszerből kapják az utasításokat a bejárandó útvonalról, illetve ugyanez a program gondoskodik az utántöltési menetrendről is. Az autókat ugyanis úgy alakították ki, hogy az úttisztításhoz és fertőtlenítéshez használt folytadékok utántöltésében sem igényelnek emberi segítséget – legalábbis ezt állítja a WeRide.

A WeRide Kína egyik legkomolyabb, önvezető rendszereket fejlesztő vállalkozása, amely, szintén Kantonban, 2019 óta üzemeltet önvezető taxikat, illetve teszt jelleggel vezető nélküli elektromos buszokat is.