480 forintos üzemanyag külföldi rendszámmal? Speciális esetben lehetséges

2022.05.28. 06:25

A május 26-án bejelentett és május 27-én életbe lépett aktuális kormányrendelet szerint a hatóságilag maximált, kedvezményes üzemanyagár csak a magyar rendszámos autókra vonatkozik. A külföldi rendszámos autókba is lehet tankolni a magyar kutakon, de azokba csak piaci áron.

benzinkut

Legalábbis nagyrészt. A kormányrendelet egyik kiegészítése kimondja, hogy külföldi rendszámos autóba is lehet a kedvezményes, 480 forintos áron tankolni, de csak speciális esetben.

A rendelet részlete így szól:

„Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik”. Ez alól legfeljebb akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást."

Tehát ha az autó rendszámát kibocsátó országban is hatóságilag szabályozott üzemanyagár van érvényben, akkor elvi síkon ők Magyarországon is kedvezményesen tankolhatnak, feltéve, hogy az adott ország is engedi a magyar rendszámos autóknak, hogy az ottani, hatóságilag szabályozott áron tankoljanak.

Jelenleg Szlovéniában és Szerbiában van érvényben hatósági ár, arról azonban nincs információnk, hogy ezekben az országokban korlátozzák-e valamilyen formában a magyar rendszámos autók tankolását. Mindeddig viszont hazánkban nem született miniszteri döntés a szerb és szlovén járművek hatósági áras tankolásáról. Amíg ilyen bejelentés nem történik, ez csupán elvi lehetőség marad.