A DS teljesen kiirtaná a képernyőket az autóból

2022.07.03. 16:25

Manapság szinte minden autóban van legalább egy képernyő, amire a gyártók igyekeznek is átköltöztetni a lehető legtöbb funkciót. Különböző gombokat és kezelőszerveket lehet így megspórolni, ami nem csak gyártási költséget, de a hibaforrások számát is csökkent(het)i. Sok felhasználó és vezetésbiztonsági szakértő azonban kifogásolja a megoldást, most pedig a dizájnerek is beálltak a sorba.

4

Több márka a presztízs jegyében gyömöszöl egyre több képernyőt az autóiba, a francia DS dizájnért felelős igazgatója, Thierry Métroz szerint azonban ez teljes tévút, butaságnak tartja az egész mizériát: "... nálunk a DS-nél elfogadhatatlan filozófia, hogy nincs többé rendes műszerfal, csak egy nagy kijelző".

Épp emiatt a márkánál hosszútávú cél, hogy teljesen kiiktassák őket az autók belteréből: "az egyik legnagyobb probléma, hogy kikapcsolt állapotban a képernyő nem több, mint egy nagy, ujjlenyomatokkal borított, fekete téglalap. Ez se nem szexi, se nem luxus". A megvalósítás persze óriási kihívás, mivel a sofőr számára továbbra is biztosítani kell a szükséges információkat, ám a márkánál alternatív, kevésbé tolakodó megoldásokban gondolkodnak.

A törekvést csak hosszabb idő alatt lehet kézzelfogható eredményekre váltani, így a DS-ek egyelőre a fősodorhoz hasonlóan, nagy képernyőkkel érkeznek, de a fentiek alapján a német pérmiumokhoz, például a Mercedes Hyperscreenjéhez hasonló megoldásokra nem kell tőlük számítani.