Egy egymilliárdos Mercivel vernék meg a világot a Nürburgringen

2022.08.08. 11:21

A Mercedes AMG One egy igazi szörnyeteg: összesen öt motorja van, amik összesen 1063 lóerőt raknak le az aszfaltra. Ebből az ötből négy villanymotor, egy pedig benzines. Utóbbi az igazán finom csemege, ugyanis a Forma 1-ből érkező, 1,6 literes, V6-os turbómotorról van szó. Az egyhatos V6 önmagában is tud 574 lóerőt és 11 ezerig forgatható.

c2de63efbcb793c1f0012f2b17d9c1c1

A villanymotorok közül egy 163 lóerős közvetlenül a főtengely került, két ugyanilyen pedig az első kerekeket hajtja. Hogy tovább bonyolítsák a helyzetet, a negyedik, 121 lóerős villanymotort a turbófeltöltőbe integrálták. A turbó villanymotorja közvetlenül nem hajt, viszont a turbó felpörgetésében segít, aminek nem is árt meg, hiszen 3,5 báros töltőnyomást kell vele előállítani a csúcsteljesítmény eléréséhez. Ennek a funkciója, hogy még ezzel a nagy turbóval is olyan közvetlen legyen a gázreakció, mint amilyet alapesetben csak a szívómotorok tudnak.

A futómű nyomórudas és elektronikusan szabályozható a magassága, ami a versenypályás használatnál jöhet jól. A fékek is brutálisak: elöl 40, hátul pedig 38 centis karbon-kerámia tárcsákat nyomják az elöl hatdugattyús, hátul pedig négydugattyús féknyergek betétei. Ha ez kevés lenne, a fékezésbe az elektromos rendszer is nagyban be tud segíteni. A nulla-száz egyébként manapság nem annyira durva: 2,9 másodperc alatt ér el a 100-as tempót. Ugyanakkor a felépítés és a többi rész alapján nem a gyorsulás lesz az AMG One legnagyobb fegyvere, hanem inkább a kanyartempó.

Most ezzel az abszolút csúcstechnikájú, utcai versenyautóval mennének rá a Nürburgring aktuális rekordjára. Jelenleg szériának számító autók között a rekorder a Manthey Racing által megtuningolt Porsche 911 GT2 RS 6 perc 43 másodperces idővel. Ennek vágna alág az AMG One és elég jók az esélyei. A CarSpyMedia videóján az látszik, hogy a Mercedes jelenleg gőzerővel tesztel a Nürburgringen és olyan részidőket futnak a One-nal, ami alapján nem tűnik irreális elképzelésnek egy új rekord beállítása.

Az AMG One 2,5 millió angol fontba, vagyis nagyjából 1,16 millárd forintba kerül és összesen 275 darab gyártását tervezik. Az árszabást az exkluzivitáson túl az is indokolja, hogy kevés olyan autó van a piacon, aminél ennyire felsőpolcos versenytechnikát alkalmaznak.