2024-től már csak elektromos autókat ad el a VW Norvégiában

2022.08.22. 13:00

A Volkswagen 2024-től kizárólag elektromos autókat értékesít Norvégiában. Ez az az ország, ahol az elektromos autók eladási aránya a legmagasabb. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy a tavalyi évben a skandináv országban az eladott autók 64,5 százaléka teljesen elektromos volt.

IMG 2766

Az elmúlt 10 évben jelentős összegeket fektettek be a megújuló energiákba és az elektromos járművek töltési infrastruktúrájába. A helyi kormány igyekszik ösztönözni azokat, akik villanyautót vennének: például adókedvezménnyel és  buszsávban, illetve a taxisávban való vezetés lehetőségével. Általánosságban elmondható, hogy Norvégiában sokkal jobban megéri egy teljesen elektromos autót vásárolni, mint egy benzines, hibrid vagy dízelmotoros járművet - a támogatásról/büntetésről itt olvashatsz részletesebben.

DSC05572

2022 első felében Norvégiában a legkelendőbb elektromos autó a Tesla Model Y volt . Ezt szorosan követte a Volkswagen ID.4 és a Skoda Enyaq . Érdekes módon a Tesla Model 3 eladásai jelentősen csökkentek a skandináv országban – valószínűleg az új versenytársak érkezése és a Tesla Model Y európai piacra dobása miatt.

IMG 2682

A Volkswagen amúgy az ID.4 mellett ID.3-ast és ID.5-öst is kínál Norvégiában. A kereslet óriási az elektromos Volkswagenek iránt, ami az új generációs modellek - mint például az ID Buzz - érkezésével tovább nőhet. Ezért döntött úgy a Volkswagen, hogy felesleges benzines vagy dízel modelleket kínálniuk az országban, hiszen várhatóan a kutyának sem kellenének. Így 2024-től már csak villanyautókat fog forgalmazni a márka Norvégiában.

Forrás: Inside EVs