Hivatalos: az Audi beszáll a Formula-1-be

2022.08.26. 13:59

Hivatalossá vált, hogy 2026-tól az Audi belép a Formula-1-be. A hírt a száguldó cirkusz Belga Nagydíja előtt, a Spa-Francorchamps-ban tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

„A motorsport az Audi DNS-ének szerves részét jelenti” – fogalmazott Markus Duesmann, a márka igazgatótanácsának elnöke. Kiderült továbbá, hogy a németek saját motort fejlesztenek az Audi Sport neuburgi motorsport-központjában, természetesen az éppen egy hete elfogadott új szabályrendszerhez igazodva. A létesítmény már most is rendelkezik F1-es motorok tesztelésére alkalmas próbapadokkal, de további beruházások várhatóak ezen a fronton.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Audi pontosan melyik csapattal fog összebútorozni, a motorsport.com értesülései a Sauberrel való összefonódást pedzegetik - a svájci gyökerű istállónak egyébként jelenleg az Alfa Romeóval van érvényes megállapodása. Az Audi részéről ezen a téren az év vége előtt érkezhet hivatalos bejelentés.

Már májusban írtunk róla, hogy a Porsche és/vagy az Audi beszállhat a Formula-1-be. Akkor Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója annyit közölt, hogy a 2026-ban bevezetni tervezett új szabályok tökéletes alkalmat adnak erre mindkét márkának. Azóta az is kiderült, hogy a Porsche a Red Bull-lal szőhet közös terveket.