Többet fizettek káreseményekre a kötelező biztosítók

2022.09.30. 06:02

17 százalékkal nőtt a kárráfordítások összege a személyautók kötelező biztosítói felől átlagosan, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből. Az idei második negyedév adataiból látszik, hogy a fizetendő díjak hosszabb stagnálás után 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest, viszont a kifizetések összegében látszik az emelkedés, tehát valószínűleg nem csak komolyabb balesetekről beszélünk, hanem az anyag- és munkadíjakban történő emelkedés is tisztán látszik.

Az autók KGFB-biztosításának átlagos díja 46 500 forint volt június végéig, de nőnek az esetszámok is, főleg a 2 évvel ezelőtti, COVID-időszakhoz viszonyítva, amikor nagyon sokan letették az autót. Az egyéb járműkategóriáknál az egyedi taxik állománydíja 6 százalékot csökkent, de máshol nem látni csökkenést, és a jövőre vonatkozó előzetesek sem ígérnek olcsóbb biztosításokat.

Ha önhibádon kívül baleset ért az elmúlt 5 évben, mindenképp nézd meg, hogy igényelhetsz-e értékcsökkenési kártérítést, amit ezzel a kalkulátorral tudsz megtenni.