12 ezer fölé forog az 1,2 milliárdos De Tomaso

2022.11.29. 11:37

Megérkezett a De Tomaso teljesen elmebeteg újdonsága, a P900. A kizárólag versenypályán használható szupersportautónál mindent bevetettek, hogy a lehető leggyorsabb legyen. De nem csak a menetteljesítménye szürreális, hanem eszeveszett jól is néz ki. A forma alapjai a már létező De Tomaso P72-ből érkeznek, de szinte minden ponton hozzányúltak, mire megkapta a P900-as típusjelzést.

Az eleve könnyfakasztóan csodálatos, a hatvanas évek versenyautóira emlékeztető vonalakat egészítették ki óriási aerodinamikai elemekkel. Például szinte mindenhol kiegészítő légterelőket láthatunk, illetve a csepp alakú pilótafülke fölé is légbeömlőt szereltek. A kaszni kecses vonalaira rágörbülő, hatalmas íves szárny elsőre már-már túlzásnak tűnik, mégis remekül beleillik az összképbe.

A leghangsúlyosabb elemek mégis a komikus méretű oldalsó légbeömlők, amik egy repülőgép hajtóműveire emlékeztetnek. A szinte már folyékonynak látszó, gyönyörű autót végül lilára fényezték, amit arany csíkokkal és arany felnikkel dobtak fel. Műtárgynak is tökéletes, de az adatok alapján a mindössze 900 kilós sportautó legalább annyira pusztítóan fog menni, mint ahogy kinéz. Itt jön képbe az is, hogy a formát olyan szélcsatornában tökéletesítették, ahol F1-esekét is.

Talán nem meglepő, de motortérben van az új De Tomaso legérdesebb része. A 6,2 literes motort a legrövidebb és legkönnyebb V12-esnek mondják: kiderült, hogy a motor mindössze 220 kilós. A hatkettes szívómotor 900 lóerőt tud, mindezt úgy, hogy közben elképesztő 12300-ig pörög. Ehhez egy Xtrac szekvenciális váltó kapcsolódik, így jut el a teljesítmény a hátsó kerekekig. Azt mondják azonban, hogy a motor csak 2024-re fog elkészülni.

Ha valaki úgy érzi, hogy nem bírja ki P900 nélkül, a De Tomaso a V12-es elkészültéig tud hozzá motort adni. Egy Judd V10-est tudnak beszerelni, ami nem hangzik rossznak, mivel a Benetton F1-es B197-es motorjának a közeli rokona. A V10-es motorról azonban pontos specifikációt egyelőre nem közöltek. Érdekesség, hogy a V12-es motort szintetikus üzemanyaghoz tervezték, így a De Tomaso szerint az összesített ökológiai lábnyoma akár nulla is lehet.

A csodálatos dizájn és a hihetetlen technika miatt valószínűleg sokan azonnal rákívántak egy P900-asra. Ezzel kapcsolatban nem szolgálhatunk jó hírekkel: mindössze 18 darabot készítenek, amik jó eséllyel azóta már el is keltek. Az ára se lesz gyenge, hiszen egy darabért 3 millió dollárt, azaz közel 1,2 millárd forintot kell fizetni.

Forrás: De Tomaso