Csúszik a százhalombattai finomító újraindítása

2022.12.01. 07:57

Újabb műszaki problémát tapasztaltak a szakemberek a Mol százhalombattai finomítójának legutóbbi nyomáspróbáján. Emiatt tovább csúszik a Dunai Finomító újraindítása, amit eredetileg december másodikára, azaz e hét péntekre terveztek – írja az Index.

DSC5304

A lap szerint a finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután a tervezett karbantartás során olyan hibát tapasztaltak, amely további javításokat igényelt. A terv szerint december másodikától teljes kapacitáson dolgozott volna az üzem, ezt hiúsította meg, hogy a nyomáspróbán találtak egy repedést. Ez legalább háromnapos csúszással jár.

Mindez természetesen az ország üzemanyag-ellátására is hatással lesz. Az Index a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárának néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát idézi, miszerint amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy immár nemcsak a kicsi, hanem a nagyobb kutakon is lehet átmeneti készlethiány. Az RTL Híradó kérdésére egyébként a Mol is elismerte, hogy a napokban a hálózatuk 20 százalékában jelentkezett részleges termékhiány.

Egyelőre nem tudni, hogy a december másodikai újraindítás elhalasztása miatt mekkora áruhiány alakul ki a következő napokban, és azt se, hogy a Mol mikor tudja majd visszatölteni a korábban lehívott stratégiai készleteket.

Forrás: Index