Végre nem perelhet be a Tolvajtempó rendezőjének özvegye, ha építenél egy Eleanort

2022.12.15. 15:44

Autós körökben jól ismert film a 2000-ben bemutatott Tolvajtempó, de talán még több rajongója akad a mozi ikonikus 1967-es Ford Mustang Shelby GT500-ának, Eleanornak. A jellegzetes, fekete csíkokkal díszített ezüst színű szépség láttán sokak szíve megdobbant, azonban eddig különösen nehéz dolga volt annak, aki magának is szeretett volna egyet.

Ennek oka, hogy az eredeti, 1974-es Tolvajtempó alkotójának özvegye, Denice Shakarian Halicki némi pénz reményében buzgón beperelt mindenkit, aki esetleg egy Eleanor replika elkészítésébe fogott. A nő érvelése szerint – csak úgy, mint mondjuk James Bond vagy Vasember –, Eleanor is a filmvilág egy önálló karaktere, egyedi szellemi termék, így pedig jogvédelem alatt áll.

Természetesen mindez hatalmas felzúdulást keltett az autós társadalom köreiben. Az indulatokat pedig csak tetézte, hogy Halicki nem csak azokat a kezdeményezéseket fogta perbe, melyek haszon reményében akartak replikákat készíteni, hanem olyan magánszemélyeket is, akik csupán saját felhasználásra szerettek volna egy Eleanort. Sőt! Halicki egyenesen Carol Shelbynek és a Shelby trösztnek is nekiment, mivel meg akarta fosztani a vállalatot azon jogától, hogy harmadik felek részére engedélyezze a Shelby GT500-asok gyártását, értékesítését és árverezését.

1967 ford mustang eleanor dsc 5296

A két fél egy évtizede zajló jogi vitájának azonban a napokban vége szakadt. A kaliforniai bíróság ugyanis egy igen terjedelmes, 41 oldalas indoklásban lényegében szándékos nyerészkedésnek minősítette Halicki asszony és ügyvédeinek eddigi gyakorlatait. A dokumentum szerint a fél, tények elferdítésével szándékosan félrevezette az eddigi bíróságokat, például akkor, amikor autó létére emberszerű tulajdonságokat tulajdonított Eleanornak, mint például erőt, tehetséget, kitartást és a főszereplő férfit megmentő hajlamot. A bíróság szerint ez a felperes többi érvelésével együtt nyilvánvalóan hamis, és finoman szólva a valóság kicicomázása.

Fotók: ChromeCars