A budapestiek döntenek a Lánchídról

2022.12.24. 15:06

Karácsony Gergely az mfor.hu-nak adott interjúban elmondta: a lehető legdemokratikusabb folyamatot választották a Lánchíd ügyében, hiszen most egy tesztidőszak van, melyet követően majd a budapestiek dönthetik el, hogy maradjon-e a mostani forgalmi rend.

A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar
A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar

Ezek alapján pénzmegvonással fenyegetőzni Magyarország és Budapest szimbólumának megszépítése esetén, szerintem meglehetősen kicsinyes dolog. Hatmilliárd forintról van szó, ez egy kormányzati plakátkampány árának a háromnegyede. Kinek mi a fontos, persze. Nekem Budapest és a budapestiek véleménye

– tette hozzá a főpolgármester.

Szerinte minden szakmai érv amellett szól, hogy a híd a 2023 őszére tervezett végleges átadás után se legyen többé egy szűkület a városi forgalomban, állandó dugók helyszíne, vagyis csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok, valamint a gyalogosok használhassák.

A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar
A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar

A kormány álláspontja azonban az, hogy a Főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását. A decemberi Kormányinfón újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: van egy szerződés, és majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból. Azt is kijelentette: a Lánchíd „mégiscsak egy igazi hungarikum”, felújították, most azonban se autóval, se gyalog nem lehet átmenni rajta, de „a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”.

Az mfor.hu-nak reagálva Karácsony Gergely arról beszélt: lehet, hogy a miniszterelnök azokra a költésekre gondolt, amit a budapesti városvezetés lejáratására, „meg a sok ostoba leegyszerűsítés között is a legostobábbra, a buta autósüldözés sulykolására költött az államilag támogatott propagandagépezet”. A főpolgármester szerint mást nem nagyon szántak a Lánchídra, aminek az utolsó érdemi felújítása közel harminc éve volt.

Azt is mondta a miniszterelnök, hogy majd a jogászok döntenek arról, betartja-e a kormány az írásban rögzített ígéretét. Tiszta szerencse, hogy korábban világossá tette, ő jogász, nem holmi színész. Ennek alapján várjuk a döntést

– jelentette ki Karácsony Gergely. Hozzátette: a Lánchíd is olyan, mint például a Blaha Lujza tér, mindenki megígérte korábban, a főváros viszont meg is csinálja. Arról pedig, hogy mi lesz a Lánchíd jövője, a főpolgármester szerint nem a miniszterelnök, nem ő, hanem maguk a budapestiek fognak dönteni.

A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar
A Lánchíd átadása - Fotó: Petrány Máté/Totalcar

Arról, hogy a múltat vagy a jövő érdekeit választják, hogy a hidat egy közlekedési szűkületnek, vagy a város büszkeségének akarják-e látni. Én a budapestiek döntéséhez fogom tartani magam

– mondta.

Új fejlesztések nem lesznek

Budapest költségvetésére kitérve kifejtette: a város működőképességének biztosítása önmagában eredmény mostani a válságban és költségvetési környezetben. Az biztos, hogy jövőre nem tudnak majd új fejlesztéseket indítani, de ez nem azt jelenti, hogy nem fejezik be azokat, amelyek már folyamatban vannak. Példaként említette a 3-as metró korszerűsítését, megállók felújítását, 2023 közepére nagyjából le tudják zárnia beruházást.

A jövő évi költségvetés végrehajtása leginkább az energiaárak változásától függ. Arról is beszélt Karácsony Gergely, hogy 2023-ra van egy bérmegállapodásuk a szakszervezetekkel, amelyhez tartja magát a főváros: ez alapján az összes cégünknél lesz újabb bérfejlesztés.

Forrás:Index