Az útfelújítások felénél csak a felső kopórétegeket cserélték 2022-ben

2023.01.09. 14:25

Összesen 1760 kilométernyi utat újítottak fel 2022-ben - tudtuk meg a Magyar Közút közleményéből. Ebből 960 kilométer állami utat külső kivitelezők, 800 kilométert pedig a Közút saját gépeivel, önerőből végzett el. Ezekben a számokban benne van 130 kilométernyi olyan útszakasz, aminek a felújítását már megkezdték, de várhatóan idén tavasszal fejezik be.

“A külső szakvállalkozások bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélték ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítették, megerősítették, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe tették, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodtak a szakvállalkozások. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el a szakemberek.” - írja a Magyar Közút legújabb közleményében.

Ugyanekkor a 800 kilométernyi mellékúton csupán egy vagy két rétegben cseréltek aszfaltot. Erről azt írták, hogy ezek komfortérzetükben a teljes körű felújításokéval vetekedő munkálatok. A Magyar Közút által végzett munkálatok jelentős része a Magyar Falu Program lehetőségein belül valósult meg. A pályázati program 340 ezer tonna aszfalttal, 20 teherautóval, és egy sor speciális munkagéppel járult hozzá felfüggesztéseink épségéhez.