A Škoda beveti a láthatatlan „sorompót”

2023.01.10. 06:04

A vasúti átjárós baleseteket gátolná meg a Skoda egy felhőalapú applikáció segítségével. Ha beválik az újítás, akkor lényegében el lehet majd kerülni az ilyen típusú baleseteket – derül ki az Automotive World cikkéből. A cseh autógyártó a kereszteződésekben közeledő vasúti szerelvényekre figyelmeztető alkalmazást fejleszt Traffication névre keresztelt elektronikus közlekedési tájékoztató rendszeréhez. Az újdonságot egyelőre pilot projektben tesztelik Csehországban.

Fotó: Skoda
Fotó: Skoda

Az autógyártó a szintén cseh Leo Express vasúttársasággal együtt dolgozik az újdonságon. A megoldás lényege, hogy az új alkalmazással rendelkező Škodák sofőrjei lekérhetik a vasúti szerelvények helyadatait. Ha egy szintbeli kereszteződésben közeledik a vonat, amikor az autó odaér, akkor a műszerfal infotainment kijelzőjén hangjelzés kíséretében megjelenik egy figyelmeztetés. A cseh škodások a pilot projekt keretében letölthetik az új alkalmazást, és tesztelhetik annak működését.

Az újdonságot minden olyan Škoda fedélzeti számítástechnikai rendszerére telepíteni lehet, amely rendelkezik az autógyártó harmadik generációs Modular Infotainment Matrixával. A telepítést az autókból elérhető Škoda Connectből lehet elindítani. Ezt követően az alkalmazás automatikusan fut a háttérben, nem kell ki- és bekapcsolni.

A Traffication közlekedési információs rendszer jelenleg is segítséget kínál az autóvezetőknek. A rendszer figyelmeztet a rossz időjárási körülményekre, az autó útvonalán várható közlekedési akadályokra, köztük a nemrégen történt balesetekre. A rendszer egyik alkalmazása még azt is jelzi a sofőrnek, ha véletlenül a forgalommal szemben hajt fel az autópályára. Rossz látási viszonyok esetén mintegy kommunikál a többi Škodával: ha azok egy részén bekapcsolják a ködlámát, az erről szóló információt feljuttatják a felhőbe, így erről a többiek is tudomást szereznek.

Az autósok kézzel bepötyöghetik, ha útközben bármi gondot látnak, amiről ugyanígy értesülnek márkatársaik. A Trafficationt 32 európai országban használhatják az autósok. A figyelmeztetéseket 23 nyelven közli a rendszer a Škodák vezetőivel. A cseh autógyártó azt tervezi, hogy ha beválik a vasúti kereszteződésekben érkező szerelvényekre figyelmeztető rendszere, akkor más európai vasúttársaságokra is kiterjeszti ezt a megoldást.

Forrás: Skoda