Elektromos autókra vált a Ford, ezer embert rúgnak ki Európában

2023.01.24. 06:08

A Ford az európai piacon évtizedek óta elérhető árú és praktikus tömegautóiról ismert, ám a márka a jövőben inkább különlegesebb, elsősorban elektromos modellek gyártására állna át. Ez azt is jelenti, hogy vége az olyan népszerű modelleknek, mint a Fiesta, Focus, Mondeo, S-Max és Galaxy. Ez a drasztikus váltás drasztikus áldozatokkal jár, legalábbis erről szólnak a legújabb hírek.

01 resize

A Ford ugyanis ezer munkavállalójától válhat meg a közeljövőben az átalakulás jegyében. A leépítés elsősorban Németországot érinti, ahol a kölni gyár és főhadiszállás állományán egyaránt ritkítás várható. Ezekben összesen 14 ezer ember dolgozik, így a teljes munkaerő valamivel több, mint 7%-át küldi el a cég.

Ezen felül egy 2 milliárd dolláros, tehát több, mint 730 milliárd forintos befektetés keretében teszik majd alkalmassá az említett üzemet elektromos autók gyártására. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a Ford a tervek szerint az évtized végére teljesen villanyautómárkává alakuljon - legalábbis Európában.

2023 Ford GT Mk IV 04

A vállalat az Automotive News kérdésére nem kommentálta az elbocsájtásokat, csupán annyit közölt: "szignifikánsan megváltozik" a mód, ahogy eddig autókat gyártottak.