Ehhez képest a GLE Merci csak egy töpszli

2023.02.08. 06:04

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka látványos videóban jelentette be, hogy a hazai katonák hamarosan használatba veszik az új Gidrán harcjárműveket. Ezeket a török eredetű moduláris járműveket 2020-ban kezdte el beszerezni a Magyar Honvédség egy haderőfejlesztési program keretében.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül 300 darab, négykerék-meghajtású, páncélozott harcjármű beszerzését kezdték meg, még 2020-ban. A választás a török Nurol Makina által gyártott Ejder Yalçın többcélú, moduláris, speciálisan a magyar igényekre átalakított változatára esett. Ebből 10 darab már 2021-ben megérkezett, a továbbiakat pedig egy magyarországi leányvállalaton keresztül Kaposváron szerelik össze. A kiválasztásban szerepet játszott, hogy ezek már valós harci körülmények között kipróbált konstrukciók.

Az Ejder Yalçın Magyarországon egy lófajta után kapta a Gidrán nevet. Tremete nem apró, önsúlya 14 tonna, de bevetésre rendesen megterhelve 16 tonna is lehet. A hossza 5,8 méter, szélessége és magassága (torony nélkül) pedig 2,5 méter. Csak a kontextus kedvéért: egy GLE Merci ennél 1 méterrel rövidebb, alig fél méternyivel még a tükröket beleszámítva is keskenyebb és fél méterrel alacsonyabb.

Ezt a brutális össztömeget egy 8900 köbcentis, 375 lóerős Cummins turbódízel mozgatja meg, legfeljebb 120 kilométer/óra sebességgel. Ideális körülmények között bőven le lehet vele tudni egy túrát Garbaloctól Felsőszölnökig tankolás nélkül, az ország két legtávolabbi pontja között ugyanis 528 kilométer feszül, a Gidrán hatótávolsága viszont belenyúlik a 700-ba.

Elképesztő tömege ellenére - és annak korlátain belül - terepképességeket is fel tud mutatni a Gidrán. Mivel a hasmagassága eleve 40 centiméterre kezdődik a talaj fölött, mondjuk egy Lada Niva 22 centiméterével szemben, képes például átgyűrni magát egy 1,1 méter mélységű árkon.

A Gidránra 7,62-es közepes- vagy 12,7-es nehézgéppuska szerelhető, kiegészítésnek pedig 40 milliméteres automata gránátvető csatlakoztatható. A magyar változatokra olyan ASELSAN SEDA-V akusztikus lövésdetektort kértek, ami egy érzékeny mikrofonrendszer segítségével segít a katonáknak behatárolni, honnan érkezett a lövés. A tornyon nappal és éjjel is használható kamerarendszer, lézeres céltávolságmérő és ködgránátvető kap helyet. Helyzettől függően pedig nagy teljesítményű csörlő vagy automata tűzoltóberendezés is helyet kaphat harcjárművön.