Dicsőséges halált halhatsz ebben a Viperben

2023.02.25. 16:19

A Dodge Viper szellemisége a méltán híres Shelby Cobrát idézi: hatalmas motor, könnyű kaszni, hátsókerékhajtás rengeteg lóerő és semmi egyéb. A Viperbe egy még amerikai szinten is óriási, 8 literes, V10-es motort raktak, aminek még a leggyengébb változata is 400 lóerőt tudott. A hatalmas motor mögé felakasztottak egy manuális váltót és kész is volt a 90-es évek egyik legpusztítóbb amerikai sportautója.

A kvalitásain túl valószínűleg a külseje miatt lett igazán kultikus darab. Az eleje tényleg egy mérges, szúrós tekintetű viperát formáz, és a komplett géptető is az imént említett kígyó fejformáját idézi. Eközben meg egy rendkívül arányos, erőtől duzzadó formáról van szó, amire nem nehéz vágyni.

A legelső változat roadster volt, ami az RT/10 nevet viselte, később érkezett a kupé, amit pedig GTS-nek hívtak. Mindkét változatban közös volt, hogy borzalmasan nehéz volt vezetni, és igen könnyű volt vele elkottázni a tempós menést. Ugyanis ezekbe a korai Viperekbe még semmilyen segédberendezés vagy elektronika nem került. Se ABS, se szervó, se kipörgésgátló, ESP-ről pedig akkoriban még nem is hallottak.

Most épp egy piros GTS bukkant fel a Bring a trailer nevű aukciós oldalon. Ez az autó már későbbi, 2002-es, emiatt pedig már van benne legalább ABS. Van viszont benne önzáró differenciálmű, egy hatsebességes manuál és borzalmas mennyiségű lóerő és nyomaték. Ez a változat egészen pontosan 450 lóerőt és 665 Nm-t tud, így nem nehéz elképzelni az autóról, hogy adott esetben megtréfálhatja a sofőrt.

A 21 éves, eladó GTS előnye, hogy alig mentek vele eddig: mindössze 24 ezer mérföldet, vagyis nagyjából 39 ezer kilométert mutat az órája. Jelenleg Nitto gumikat hordó, fekete felnik vannak hozzá, de jár egy másik, polírozott, gyári felnigarnitúra is az autóhoz. Bár alapvetően szép állapotú a Viper, azért néhány helyen felületi karcokkal, alul pedig felületi rozsdával is számolnia kell a leendő vevőnek.

Az aukció március elsején, szerdán zárul és jelenleg 18 ezer dolláron áll a licit, ami nagyjából 6,5 millió forintnak felel meg. Ennél a végső ár valószínűleg jóval több lesz majd, hiszen a Viper GTS-ek ennél általában jóval drágábban szoktak gazdát cserélni.

Forrás: Bring a trailer