Beismerte a Toyota: "a Tesla egy valódi műremek"

2023.03.01. 16:15

A Toyota sokáig feltűnően visszautasította az elektromos autók gondolatát. Azon túl, hogy nem fektettek túl sok időt és energiát saját ilyen modellek fejlesztésébe, a márka vezetői hangzatos nyilatkozatokban fejezték ki kételyeiket az autóipar új irányát illetően. Nemrég viszont kiderült: távozik Tojoda Akio, a vállalat jelenlegi igazgatója, azóta pedig mintha más szelek fújnának. A gyártó azonban most szembesült azzal igazán, milyen lemaradásban vannak az elektromos autózás éllovasaihoz képest.

toyoda jama

A Toyota szakemberei és mérnökei ugyanis a közelmúltban darabjaira szedtek egy Tesla Model Y-t, és lényegében leesett az álluk attól, amit a karosszéria alatt találtak. A márka egyik vezetője szerint az autó egy mesterien egyszerű struktúrára épül, olyan gyártástechnológiai megoldásokkal, melyeket bármelyik hagyományos autógyár megirigyelne. "A bőre alatt a Model Y egy valódi műremek. Hihetetlen" - nyilatkozta.

Más Toyota vezetők is megszólaltak a témában, akik szerint amit láttak, szétzúzta a vállalat önelégült hozzáállását. Gyorsan elterjedt a felismerés: egyszerűen elszaladt mellettük a konkurencia, és hatalmas ugrás kell, hogy ők is felzárkózzanak.

Ehhez alapjaiban kell újragondolniuk a gyártási folyamatokat, miközben minden eddiginél gyorsabb és rugalmasabb munkára van szükség. A céljuk, hogy implementálják a Teslához hasonló versenytársak újító megoldásait azzal a biztonsággal, minőséggel és megbízhatósággal, melyről a Toyota ismert.

"Ahhoz, hogy vonzó akkumulátoros autókat készíthessünk, egyszerűsítenünk kell az autó felépítését és drasztikusan meg kell változtatnunk a működésünket, a gyártástól az eladáson keresztül a szolgáltatásokig." - mondta a Toyota irányítását április 1-től átvevő Koji Sato.

Forrás: autonews.com