Autóval* a bringasávban - fedélzeti kamerás felvétel

2023.03.09. 14:56

Szájbarágós módszerrel bírja rá az autósokat egy londoni bringás, hogy megértsék a bringásokat.

cycle gaz.png

Minden kerékpáros tudja, hogy autók közt biciklizni enyhén szólva riasztó élmény. Különösen akkor, amikor olyan autósokkal futnak össze, akik a résztvevők kommunikációja helyett a résztvevők harcának tekintik a közlekedést. Egy londoni biciklista kitalált egy módszert, amivel érthetőbbé  szeretné tenni az autósoknak, mivel szembesülnek a kerékpárosok nap mint nap az utakon – derül ki a Jalopnik autós portál cikkéből.

A magát CycleGaznak nevező, „civilben” informatikus bringás ingázik lakása és londoni munkahelye között. Naponta 60 kilométert teker jórészt olyan utakon, amelyeken legfeljebb kerékpáros sáv nyújt némi védelmet a bringázóknak.

Sisakjára videókamerát szerelt, amivel felveszi az útjait, majd a sűrűn előforduló „szoros” helyzetekről készült videókat feltölti saját YouTube-csatornájára.

Ez önmagában még nem nagy ötlet, annál érdekesebb, hogy készít egy olyan másolatot, amelyben a néző a bicikli első kereke és kormánya helyett egy autó műszerfalát, illetve a sofőr kormányra tett kezét látja. A cél az, hogy az autósok úgy láthassák a balesetveszélyes helyzeteket, mintha autójukat vezetve velük történt volna meg.

A szándék nyilvánvaló: segíteni megértetni az autósokkal, milyen a közlekedés egy kerékpáros nézőpontjából. A rendőrség, a várostervezők és az átlagos autósok hajlamosak azt gondolni, hogy a közutakat az autóknak építették. CyleGaz pusztán úgy véli, érdemes rájátszani erre a gondolkodásra azzal, hogy egy autós perspektívájába helyezik a bringás közlekedést. Trükkje a virtuális műszerfallal része az amerikai és európai kerékpáros-közösségek próbálkozásának, hogy elfogadtassák jelenlétüket az utakon az autósokkal.

Az Outside sportmagazin a 2020-as baleseti statisztikák áttekintésével azt találta, hogy egyetlen évben 700 bringás halt meg az USA útjain azt követően, hogy autóval ütközött. Ahogy az utakon egyre nehezebb és nagyobb autók futnak, úgy romlanak a kerékpárosok esélyei a balesetek során. A két fél rossz viszonyára jellemző, hogy egyes autósok teljesen elvesztik az eszüket, ha kerékpárosokkal kerülnek konfliktusba.

Több olyan eset is ismert, amikor autóval kerékpárosbolyba hajtottak bele, halálos baleseteket okozva. San Francisco tengerparti részén tucatnyi biciklista sérült meg azért, mert egyes autósok szándékosan kinyitották autójuk jobboldali ajtaját, hogy nekiütközzenek. Rontják a helyzetet az olyan esetek, amikor a rendőrség tévedésből a kerékpárost teszik felelőssé olyan balesetekért, amikről nem ők tehetnek. Egy a balesetében meghalt tinédzser lányt például egy olyan ütközésért tettek felelőssé, amelyben hátulról hajtott az autó a biciklistába.