Ittasan vezetett, az árokban kötött ki

2023.03.17. 09:36

A győri rendőröket március 15-én éjszaka egy személyi sérüléssel járó balesethez riasztották. A 83129-es úton Győrújbarát felé egy Opal Combo hevert oldalára fordulva az út mellett. A rendőrség szerint a sofőr egy jobbos kanyarban elveszítette uralmát autója felett, majd lesodródott az útról.

A járművet egy 40 éves férfi vezette, akinél az alkoholszonda pozitív eredményt mutatott. Sérülései miatt kórházba szállították, jogosítványát bevonták és ittas vezetés vétsége miatt büntetőeljárást indítottak ellene. A rendőrség szerint komolyabb sérülésektől a biztonsági öv mentette meg.

A police.hu a következőket fűzte az esethez:

"Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az ittas vezetés következményeként a rendőrök egyes esetekben a gépjárművezetői engedélyt bevonhatják, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat."

 Forrás: police.hu