Külön sávot kapnak az önvezető kamionok a japán autópályán

2023.04.03. 13:44

Hazánkhoz hasonlóan Japánban is egyre idősödik a társadalom. A jövőben mindez munkaerőhiányt okozhat, a szigetország kormánya pedig már most készül erre, hiszen teljes mellszélességgel támogatja az önvezető technológiák terjedését.

3

Ráadásul egyértelmű, hogy nem csak a levegőbe beszélnek. A Nikkei Asia hírportál nemrég arról számolt be, hogy Japán egyik legforgalmasabb autópályáján egy kifejezetten önvezető kamionok számára fenntartott sávot jelölhetnek ki 100 kilométeres hosszúságban. A szóban forgó útszakasz meglehetősen széles, ráadásul tele van hosszú egyenesekkel, így ideális terepnek tűnik az ötlet bevezetésére.

A dolog azonban nem merül ki annyiban, hogy kitesznek pár táblát és festenek néhány útburkolati jelet. A tervek szerint a sáv teljes hosszában szenzorokat és kamerákat helyeznének el, melyek folyamatosan figyelik az útviszonyokat. Ha valami zavart észlelnek, elméletben értesíteni tudják majd a közeledő önvezető kamionokat, melyeknek így bőven lesz idejük reagálni.

A Nikkei Asia szerint az önvezető technológiák terjedését eddig több tényező akadályozta Japánban. Sem egyértelmű törvényi keretek, sem pedig megfelelő infrastruktúra nem állt rendelkezésre. Az új törekvések mindkettőben változást hozhatnak.

Az önvezető kamionos sáv használatának pontos szabályait a közlekedési minisztérium, az ipari minisztérium és az autópálya üzemeltetője közösen fogja kidolgozni. A céldátum 2024.

Forrás: carscoops.com