A gépjárműadóhoz is hozzányúl a kormány (bővítve)

2023.06.06. 14:55 Módosítva: 2023.06.06. 15:06

A gépjárműadót a mostani szabály szerint évente két alkalommal lehet befizetni, jövőre egyszerre kell. 

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mellett a gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat a jövő évi adócsomag. 

BP-2641

A jelenlegi szabályok szerint az adott évre vonatkozó gépjárműadót két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell befizetni. 

Mi lehet a háttérben?

Kifejezetten praktikus megoldás ez a jogalkotó részéről. Az évente két alkalommal – két egyenlő részletben – történő befizetés csupán arra volt jó, hogy megzavarja az adózókat. Gyakori oka volt az adóhátralék felhalmozódásának, hogy az adózók csak az első féléves részletet fizették be, majd – megfeledkezvén a másodikról – arra az évre több gépjárműadót már nem utaltak a NAV felé. Ezzel nemcsak önmagukat hozták kellemetlen helyzetbe, de a NAV apparátusát is feleslegesen túráztatták. A jogalkotó gondolt azokra is, akiknek anyagilag megterhelő lenne az egyösszegű teljesítés. Számukra már nem is kettő, hanem egyből 5 (azaz öt) egyenlő részletben való teljesítést tesz lehetővé a jövőben. Természetesen ez utóbbi nem automatikus kedvezmény, kizárólag adózói kérelemre vehető igénybe.

Jövőre azonban alapesetben egyszerre kell a teljes összeget kiegyenlíteni április 15-ig. Ezzel párhuzamosan egy lehetőséget is kapnak az autósok: aki nem tudja egyszerre befizetni az adót, az kérhet öt hónapos részletfizetést a NAV-tól. 

Mennyi most az adó? 

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ. 

  • a 0-3 éves autóknál kilowattonként 345 forint, 
  • a 4-7 éveseknél kilowattonként 300 forint, 
  • a 8-11 éveseknél kilowattonként 230 forint, 
  • a 12-15 éveseknél kilowattonként 185 forint, 
  • a több mint 16 éveseknél pedig kilowattonként 140 forint.