A legöregebb vekni: 58 éves alapokkal érkezik az elektromos UAZ

2023.07.09. 06:11

Az UAZ-452 jelenleg a legrégebb óta gyártott, ma is kapható autó a bolygón: a találóan, Buhankának, vagyis vekninek becézett furgon első változata 1965-ben készült. Valószínűleg úgy voltak vele, hogy a tökéletesen felesleges változtatni, így történhetett, hogy minimális változtatásokkal jelenleg is gyártják a típust.

A modern idők szele azonban most megcsapta a gyártót: elkészítették az azóta többféle néven is gyártott UAZ elektromos változatát. A kaszni külsejéhez nem nyúltak, maradtak a jól ismert, cipóra hasonlító formavilágnál. Az idejétmúlt alapok ellenére megtalálták a módját, hogy ne kelljen sokat változtatni a belsőn se, hogy beépíthető legyen az elektromos hajtás.

Forrás: MAKS 23 / Twitter
Forrás: MAKS 23 / Twitter

A villany-UAZ-ról egyébként már korábban is lehetett hallani, most azonban egy videó is megjelent egy már kész darabról. A Twitterre felkerült videón jól látszik, ahogy a látványosan öreg autóba belefaragták a modernebb, elektromos hajtást. Még némi finomítást valószínűleg igényel a technika, hiszen úgy tűnik, hogy az emelkedőt enyhén darabosan mássza meg.

Pontos technikai részleteket egyelőre nem árultak el, azt azonban tudni lehet, hogy a Krímen gyártják majd a típust, állítólag teljesen hazai alkatrészekből. Az árát viszont már ismerjük: előzetes információk szerint 2,9 millió rubelt, vagyis valamivel több, mint 11 millió forintot kérnek majd érte.

Forrás: Twitter