Kiszemelték az egyik legmenőbb autót

2023.07.13. 06:06

Rengeteg pénzt fektet be az amerikai piacon a szaúd-arábiai alap. Az egyik célpontjuk a Lucid, talán ne, véletlenül. 

Szaúd-Arábia állami befektetési alapja jókora tőkét fektetett amerikai vállalatokba. Ez nem meglepő, az már inkább, hogy a legnagyobb összeget egy elektromos autókat gyártó startup kapta. Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja, amely keresi az olajkorszak utáni jó befektetéseket, aktív befektetőaz Egyesült Államok tőzsdén jegyzett és azon kívüli magáncégeinek körében. Nemrégiben nyilvánosságra került, hogy miként oszlanak meg az alap amerikai üzletei – írta CNBC.

Nem kis summáról van szó, a szaúdi alap összesen 35,5 milliárd dollárt (Magyarország éves GDP-jénektöbb mint harmada) fektetett amerikai vállalatokba. Az magától értetődőnek látszik, hogy a célpontok között olyan tőzsdei blue chipek is szerepelnek, mint a Microsoft, a JPMorgan Chase vagy a Facebookot működtető Meta. Ezekbe 500-600 millió dollárt fektetett a vagyonalap.

Az is logikus, hogy számos technológiai cég, köztük szoftverfejlesztők is megjelennek a befektetési célpontok közöt. Két videójátékokkal foglalkozó vállalat, az Activision Blizzard és az Electronic Art 3 milliárd dollár körüli tőkét köszönhet a szaúdiaknak. A félig-meddig technológiai cégnek minősíthető Uber 2,3 milliárdos befektetéssel részesedik az alap portfóliójából.A legtöbb pénzt azonban a sok országban nem kívánatosnak minősített, ezért kockázatos Ubernél is jóval kockázatosabb üzletbe fektette a szaúdi vagyonalap. Az elektromos luxusautókat gyártó Lucid Group 8,9milliárd dollárt kapott, ami a teljes több mint 35 milliárdos csomag negyede.

Ennek két magyarázata lehet. Az arab befektetők vagy beleszerettek a Lucid dögös szedánjaiba, vagy úgy gondolják, hogy a cég nagy jövő előtt áll. A Lucid részvényei 2021 februárjában és novemberében érték el csúcsukat 53 és 55 dolláros árral. Az utóbbit meredek esés követte. Jelenleg 8 dollárt kell adni a vállalat egy-egy papírjáért. Hat elemzőközül egy erősen vételre, kettő vételre, kettő tartásra, egy erősen eladásra ajánlja a papírokat. A cég autója, a Lucid Air két változatban vásárolható meg Európában 200 ezer euró (78,5 millió forint) körüli áron. Későbbre ígérnek egy egyszerűbb változatot fele ennyiért.lucid-air-sapphire-rear-3qtr

Az amerikai Topspeed autós szakportál véleménye szerint jelenleg ez az autó a világ egyiklegdögösebb elektromos szedánja. Nem kisebb ellenfél elé sorolják, mint a Tesla Model S. A sajtóorgánum szakírói szerint, mind teljesítményben, mind hatótávban, mind külső-belső kinézetben, mind kényelemben, mind a vezetéstámogató rendszerben felülmúlja neves versenytársát. Arról, hogy a Lucid mitől annyira menő, kollégánk, Karotta beszélt a május 30-i Totalcar Híradóban.