2023.07.18. 07:03 Módosítva: 2023.07.18. 07:07

A használt autók amerikai piacán olyasmi történt, ami egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. Egyelőre úgy fest a helyzet, hogy az árak elindultak a pandémia előtti szint felé, de nem ez a legfontosabb fejlemény.

Az amerikai kormány inflációs jelentéséből kiderült, hogy az Egyesült Államokban csökkennek a használt autók árai– írja a Yahoo Finance. Ha az átlagárat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az valamivel a koronavírus-járvány előtti szint felett stabilizálódhat.

Lejtmenet

Ezen belül azonban a használt elektromos autók ára szabályosan szánkázásba kezdett – derül ki az iSeeCars.com tanácsadó portál 1,8 millió 1-5 éves autó adatainak elemzése alapján. A portál 2023. júniusi jelentése szerint az eladásra kínált használt villanyautókért az év hatodik hónapjában átlagosan közel 30 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2022 júniusában. Ráadásul az árcsökkenés üteme gyorsul. Már januárban is majdnem 9 százalékos volt a tempó, ami márciusra 17 százalék közelébe emelkedett.

GettyImages-1246469475

Az elmúlt év első félévében átlagosan valamivel kevesebb mint 55 ezer dollárról (18,3 millió forint 60 ezer dollár (19,9 millió forint) közelébe nőtt az 1-5 éves használt elektromos autók ára. Idén júniusban azonban csak kicsit több mint 40 ezer dollárt (13,3 millió forint) kellett fizetni értük. Eközben az összes használt autó átlagára csak 3,6 százalékkal csökkent 2023 és 2022 első félévének összevetése alapján.

A teslás árcsökkentés indíthatta el a folyamatot

A szakértők szerint a használt villanyautók olcsóbbá válásának legfőbb oka a Tesla év eleji drasztikus árcsökkentése. Mivel főként Teslák kerülnek a használt autók piacára, az újak árának esése magával rántotta a régiekét is. További oka az elektromos autók iráni kereslet csökkenésének, hogy az amerikai stabilizálódott a benzin ára. Eközben nőttek a kamatok, ami arra ösztönzi a vevőket, hogy igyekezzenek megtalálni a legjobb vételi lehetőségeket függetlenül attól, milyen meghajtású autóról van szó.

A történet másik végén azok az autók állnak, amelyek használtan többe kerülnek idén, mint tavaly. Ezen a pályán a Mercedes-Benz SL Convertible, a Fiat 500X crossover, a Chevrolet Suburban és két Porsche, a 911 conbertible és a 718 Cayman Coupé a a főszereplő. 

Egyelőre persze korai tartós trendről beszélni, de az eddigi adatokból jól látható az árcsökkenés az amerikai piacon.