Ez a Corvette 69 éves, és szexibb, mint valaha

2023.07.22. 14:43

Az első Corvette-et 1953-ban, azaz 70 éve mutatták be, és első körben csak szobornak szánták, meg akarták mutatni, hogy mit tudnak a tervezők a Chevrolet-nél. Végül akkora lett az érdeklődés a gyönyörű, légies Chevy iránt, hogy mégis gyártani kezdték.

Végül azóta a világ egyik legismertebb típusa lett belőle, de az 50-es években ezt még nem tudták. Sőt, a hatalmas kezdeti érdeklődés ellenére igen döcögősen indult az első Corvette pályafutása: az első évben mindössze 315 darab készült, méghozzá a Chevrolet egy régi, eredetileg teherautókat gyártó üzemében, Flintben.

Harley Earl remekműve már elsőre is tökéletesnek tűnhetett, mégis azt tervezték, hogy nem sokkal a bemutatása után kicsit még finomítanak rajta. A hivatalos bemutató után egy évvel, 1954-ben már el is készült egy faceliftes változat prototípusa, de ez végül nem jutott el a gyártásig.

A finoman átdolgozott C1-est kiállítási darabnak szánta a General Motors, amiről az alvázszáma is árulkodik. Ez a konkrét darab az S.O. 2151-es számot viseli, és itt a betűk az igazán érdekesek: az S.O. a Shop Ordert, vagyis a különleges rendelést jelölte. Tehát az ilyen vázszámú autók egyedi gyártású, általában specális célt szolgáló prototípusok voltak. Pont, mint ahogy a képeken szereplő darab is.

Az egyedi darabbal a később, 1955-ben érkező, V8-as változatnak ágyaztak meg. Más a Corvette felirat tipográfiája, más a díszrács, és egyedi, hangsúlyos légbeömlők – kiömlők? – kerültek a kerékjárati ívek mögé. Mindezt megkoronázták a hibátlan árnyalatú, a korszakhoz is hajszálpontosan illő, Bermuda Green fényezéssel.

Érdekesség, hogy ez az autó menet közben vált a V8-as változat hírnökévé. Korábban az EX-129-es számot viselte, és halványsárga színű volt. Eredetileg kiállítási darab volt, onnan került az Art and Colour részleghez, ahol az eleve egyedi darabot tovább faragták. Szintén érdekes körülmény, hogy bár az alapvető funkciója az volt, hogy bemutassa, hogyan fog kinézni a V8-as változat, ebben az autóban valójában nem volt V8, meghagyták a hervadtabb, eredeti motorját.

Sose lett belőle sorozatgyártású változat, így aztán ez itt még érdekesebb lett, hiszen végül egyedi maradt. 69 év elteltével se vesztett semmit a szépségéből, ugyanolyan sikkes és felháborítóan gyönyörű, mint amikor először láthatta a nagyközönség. Sőt, most valaki meg is kaparinthatja, hiszen hamarosan elárverezik.

Az autóra Pebble Beach-en, a Gooding & Company árverésén lehet majd licitálni, amit augusztus 18-án és 19-én tartanak. Igen sokáig kell majd magasba emelgetni a kis táblákat, ha valaki megvenné ezt a rendkívül különleges C1-est: mivel páratlanul ritka darab, nagyjából 2 millió dollárt, azaz körülbelül 675 millió forintot várnak érte.

Forrás: Gooding & Company / The Drive