Újabb riválist kap a Tesla, a BYD és a többiek

2023.07.23. 14:49

Az elektromos autókat gyártó vietnámi VinFast autógyártó a napokban megkezdi az Egyesült Államok Észak-Karolina államában új összeszerelő üzemének építését – derül ki a Reuters híréből. A beruházás értéke négymilliárd dollár (1331,4 milliárd forint). A beruházás önmagában nem meglepő, a VinFast már korábban jelezte, hogy meg akarja vetni a lábát az amerikai autópiacon, csak a konkrétumokról kevesebbet lehetett tudni. 

GettyImages-1242302290

A VinFast Vietnám legnagyobb vállalati konglomerátuma, a Vingroup tagja, de viszonylag új jövevény az autóiparban:

  • 2019-ben alapították villanyautók gyártására. Az amerikai gyár építését 2022-ben jelentették be, a termelést 2025-ben akarják megkezdeni.
  • A projekt első lépésében 2 milliárd dollárt fektetnek be, amivel évi 150 ezer autó előállítására alkalmas kapacitást hoznak létre.

A VinFast egyike azoknak az elektromos autókat gyártó cégeknek, amelyek teret akarnak szerezni az olyan nagyok mellett, mint a Tesla vagy a kínai BYD. A társaság egyébként márciusban kezdett autókat szállítani Kaliforniába. A külföldi terjeszkedéshez 2,5 milliárd dollár támogatást kapott anyavállalatától. 

Az autógyártót egy már tőzsdén lévő cégbe olvadva akarják bevezetni (SPAC) az amerikai tőzsdére. A VinFast várakozásai szerint idén 50 ezer villanyautót fognak eladni.  A Vinfast terveinél azonban figyelembe kell venni, hogy az ötvenezres darabszám a Tesla vagy a Byd eladásainak töredékét jelenti. 

Mindenesetre, ha a kitűzött cél összejön az azt jelentheti, hogy hétszeresére nő a 2022-es értékesítés. A cégvezetés azt tervezi, hogy a vállalat fiatal volta ellenére már 2024-ben nullszaldós lesz a pénzügyi mérlege.