Vietnám meghódítaná az Egyesült Államokat

2023.03.19. 15:22

Vietnám leggazdagabb emberének sok mindennel foglalkozó konglomerátuma fél évtizede kezdett autógyártásba, most pedig az amerikai piacot célozta meg. GettyImages-1242302290

A kőkemény verseny és a csökkenő újautó-kereslet ellenére az elmúlt hónapokban az amerikai piacra lépett a VinFast, Vietnám első számú autógyártója. A cég az FVB típusú elektromos crossoverjeit árulja az Egyesült Államokban. A nehéz piaci környezetben azonban kénytelen volt havi 599 dollárról (220 ezer forint) 399 dollárra (147 ezer forint) csökkenteni az autó lízingdíját.

A VinFast egy éve eltervezett partra szállását részben a Tesla év eleji árcsökkentése nehezítette meg. Ez magyarázhatja más, kisebb villanyautó-gyártó startupok nehézségeit is. A luxusszedánokat gyártó Lucid például a vártnál kisebb rendelésállományra hivatkozva csökkentette 2023-as gyártási tervét.

Mi az a VinFast?

A VinFast a VinGroup JSC vállalatkonglomerátum tagja. A céget Pham Nhat Vuong alapította 1993-ban Ukrajnában. Eleinte előregyártott készételek előállításával foglalkoztak, majd az ingatlanbiznisztől kezdve a kereskedelmen át okostelefonok gyártásáig rengeteg ágazatban megjelent a cégcsoport.

A vállalat azonban csak 2000-ben kezdte el tevékenységét Vietnámban, autógyártással pedig 2018 óta foglalkozik. A VinGroup bevétele megfelel a vietnámi GDP két százalékának. 

A VinFast nehéz amerikai indulása nem keseríti el Le Thi Thút, a vállalat vezérigazgató asszonyát. Ez az átállás a következő évtizedekben olyan nagy keresletet teremt az villanyautókra, ami sok gyártó előtt megnyitja a lehetőséget a felemelkedésre – jellemezte cége stratégiáját.

Prémium minőségű, de a nagyközönségnek is elérhető áron kínált autókkal célozzák meg a piacot anélkül, hogy a közúti biztonság és a kiberbiztonság terén engedményeket tennének. A VinFast piaci premierjét ugyanakkor szoftverproblémák késleltették, ezért 2022 decembere helyett csak 2023 márciusában kezdhették el autóik értékesítését. Egyelőre 45 autó érkezett meg a tervezett 1000 darabos szállítmányból. A vállalatnak komoly versenyhátrányt okoz, hogy autói nem jogosultak a kormány 7500 dolláros adókedvezményére, mert nem az Egyesült Államokban gyártották őket.

A cégvezető elmondása szerint gőzerővel dolgoznak Észak-Karolina államban azon az új üzemen, amelynek segítségével az amerikai piacra szánt autókat helyben fogják gyártani. Az engedélyezés végső szakaszában járnak, a termelést már 2024-ben meg akarják kezdeni. A VinFast decemberben benyújtotta jelentkezését első tőzsdei részvénykibocsátására, ám egyelőre nem kezdte el az ezt megelőző bemutatkozó road show-t. Le elmondása szerint előbb igyekeznek nemzetközileg ismertté tenni a vállalatot és megtenni a piacra lépés legnehezebb első lépéseit.