Betette lábát az európai és az amerikai piacokra a vietnámi autógyártó

2021.07.14. 11:36

Mint érdekes jelenségről, az elmúlt években többször írtunk már a vietnámi Vinfast autógyártóról, amit először megmosolygott a nemzetközi sajtó, aztán kiderült, hogy nagyon is komoly szándék és tőke van a kezdeményezés mögött. Friss hírek szerint már a nyugati terjeszkedést is megkezdték.

Vinfast VFe36
Vinfast VFe36

Vietnám első hazai autógyártója a vietnámi piacon tavaly már észrevehető mennyiségben árulta autóit: 30 ezret adtak el, és innen léptek volna tovább idén, de a globális félvezetőhiány megakasztotta az idei terveiket. A nemzetközi terjeszkedést ettől függetlenül nem vetették el; ennek az előkészítése önmagában hosszú folyamat, mire a végére érnek, várhatóan megoldódik az ipar ellátottsága. Bár külföldi kereskedői hálózatot nem terveznek, online próbálják majd értékesíteni autóikat, a nyugati terjeszkedés első lépéseként képviseleti irodákat nyitottak nemrég Európában és Észak-Amerikában, amelyek előkészítik a márka bevezetését. 

Vinfast VFe35
Vinfast VFe35

A nyugati tervekről annyit tudni, hogy elektromos SUV modelljeikkel kezdik majd meg a terjeszkedést. Ezek már nagyrészt saját fejlesztésű városi terepjárók: az 500 kilométeres hatótávú VFe35, valamint az 550 kilométeres VFe36 egyelőre az a két modelljük, amikkel először külföldre mennének. Ezek szériaváltozatát várhatóan még idén megmutatják, az eredeti tervek szerint 2022-ben pedig már piacon lennének. Hogy a nyugati piacokra mikor érnek oda, vagy hogy odaérnek-e egyáltalán, azt majd az idő eldönti, de szándék jól láthatóan van a vietnámiakban.