19 millióért vett hidrogénes Hyundait, 38-ba kerülne megjavítani

2023.08.16. 06:11

Till Westberg német informatikus még 2016-ban vásárolt egy igen ritka, hidrogéncellás Hyundai ix35-öt, 50 200 eurós (19,3 millió forint) áron. A férfi éveken keresztül boldogan és elégedetten használta az autót, egészen a közelmúltig.

Egyik nap ugyanis az ix35 egyszerűen megadta magát: a műszerfalon egy hibaüzenet jelent meg, a hajtás pedig teljesen elment. A Hyundai megállapította, hogy Westberg autójában a hidrogéncella romlott el, és ekkor jött a sokk. Mivel a garanciaidő már lejárt, a szerviz az autó eredeti vételárának több mint kétszereséért, 103 764 euróért (40,1 millió forint) vállalta volna a cserét. Ezt természetesen a tulajdonos nem volt hajlandó kifizetni.

IMG 0611


A probléma, hogy hidrogénes ix35-ből alig 1000 darab készült, így a hozzá való, igen ritka alkatrészeket horror áron adja a Hyundai. Mivel a hidrogéncellák gyors fejlődésen mentek keresztül a közelmúltban, egy másik, nagyobb példányszámban készült modell modernebb alkatrésze sem jöhet szóba, hiszen nem kompatibilis Westberg autójával. A koreai gyártó azóta maga is elismerte, hogy a csillagászati javítási költség valóban gazdaságtalan, így jelenleg valamilyen alternatív megoldás után kutatnak.

Westberg egyébként kifejezetten szerette az autóját, és élvezte a hidrogénhajtás előnyeit, még annak ellenére is, hogy hidrogénkutak után kutatva időnként 110 kilométeres kitérőkre kényszerült.