Hoppá! Szilárdtest-akkus, széria Dongfeng érkezett

2023.08.25. 06:04

Már egy ideje keresi az autóipar a megoldást, amivel ki lehet váltani a nagy és nehéz, manapság alkalmazott akkupakkokat. A legígéretesebb alternatívának a szilárdtest-akkuk tűnnek, de eddig a technológia még nem tartott ott, hogy szériában is alkalmazzák.

Úgy tűnik, hogy ez megváltozott, ugyanis a Dongfeng bemutatott egy autót, amiben már szilárdtest-akkumulátor van. Ráadásul nem egy koncepcióautóról van szó, hanem egy olyan típusról, amit idén meg lehet venni.

A nagyobb energiasűrűségű, előremutató technológiájú akkuhoz új márkanév is dukál: a Dongfeng bevezette a Nammi márkát, ami ezentúl kicsi villanyautókkal örvendezteti majd meg a világot. Éves szinten összesen 400 ezer autót szeretnének eladni Nammi logóval.

A 400 ezres célszám egyébként 2025-re vonatkozik, és úgy tervezik, hogy addig több új modellt is piacra dobnak. A most bemutatott 01-et is beleszámolva összesen 4 vagy 5 új típust szeretnének bemutatni addig, ezekből együtt terveznek közel félmilliót eladni.

A most bemutatott Nammi 01-et már 2023 utolsó negyedévében meg lehet venni. A kisautóról a szilárdtest-akkumulátor alkalmazásának tényén kívül kevés konkrét technikai részletet árultak el. A méretei például nem ismertek, de azt elárulták, hogy egy 163 lóerős motor hajtja majd.

Kívülről egyébként leginkább a Smart #1-re hasonlít, de a dizájn sokkal kevésbé összeszedett. A belső kicsit luxusautós szeretne lenni, de a maga kicsit bazári, kínai módján. Az azonban jó hír, hogy vezetéstámogató rendszereket nem spórolták ki a Nammi 01-ből: lesz például vészfék-asszisztens és automata parkolás is.

Bár egyértelműen az akkumulátor az autó legérdekesebb része, arról is viszonylag keveset tudunk. A gyártó azt mondja, hogy 8 perc alatt 200 kilométernyi áramot lehet beletölteni, illetve azt is tudjuk, hogy a Ganfeng Lithium fogja gyártani. Árakról szintén nem beszéltek, de a közelgő piacra dobás miatt hamarosan azoknak is ki kell derülnie.

Forrás:Car News China