Mérges szamurájarcot rajzoltak a Nissan egyterűjére

2023.10.17. 11:17

Az egyterűekről azt hihetnénk Európából nézve, hogy szinte teljesen kihaltak, pedig a valóságban ez nem így van. Ázsiában még mindig igen népszerű kategóriáról van szó, amit a gyártók komolyan is vesznek: most a Nissan mutatott egy váratlanul határozottra rajzolt tanulmányautót.

A Hyper Tourer Concept leglátványosabb része, hogy szinte már komikusan éles vonalai vannak. A hatalmas, laposnak tűnő, de igazából a fénytörés miatt finoman ívelt felületei lézermetszett élekben végződnek.

A manapság az egyterűekre jellemző arányok itt is megvannak: a hosszú tengelytáv, a függőlegesen álló, magas orr, a meredeken ívelő szélvédő és a függőleges hátsó mind bevett fogások. Ráadásul szemből úgy néz ki, mint egy páncélt viselő, vicsorító, mérges szamuráj.

Ezekre húzták rá a végtelenül szögletes külső elemeket, amiktől a Hyper Tourer annyira markáns, hogy még egy Cybertruck is gömbölydednek tűnne mellette. Az, hogy mennyire szögletesnek látszik, onnan nézve is érdekes, hogy mindezt igen sunyin csinálja, hiszen az éleket pont ívek emelik ki a formából.

A karakán kiálláshoz sokat adnak az óriási, bronzszínű felnik, és a köréjük hajtott kerékjárati ívek, illetve az is, hogy az autó nagyon alacsony. A Nissan stílusjegyeit egyértelműen viselő, méteres élekkel határolt orr, és a bronz-fekete, kétszínű fényezés szintén hozzátesz a Hyper Tourer hihetetlenül hatásvadász karakteréhez.

Ha a gigantikus, előre és hátra mozduló ajtók kinyílnak, egy, a külsőhöz hasonlóan extrém beltér látványával találkozhatunk. A padló olyan, mintha víz tükröződne rajta, miközben belül is szinte mindent az élek uralnak.

Az egymással szembefordítható ülések a sci-fikben szereplő űrhajók parancsnoki székeit idézik. Egyértelműen látszik, hogy ez az autó a luxusról és hedonizmusról szól, amit nemcsak a dizájn, hanem a mindössze négy ülés is nyomatékosan aláhúz.

Bár van kormány, az elektromos egyterűt teljesen önvezetőnek álmodta meg a Nissan, amit nyilván könnyű mondani egy olyan autóról, amit nem kell a közeljövőben árulni. A szögletes, drámai Hyper Tourer ugyanakkor az egyterűek műfajában egy tényleg meghökkentő, valóban jövőbe mutató koncepció, ami a stílusjegyek megtartása mellett is mer nagyon másnak látszani.

Forrás: Nissan