Tízmilliós* villanyautót íger a Volkswagen Amerikának

2023.11.12. 12:20

A Volkswagen úgy gondolja, képes lesz valóban olcsó elektromos autót kínálni az amerikai vásárlóknak, akik jelentős állami támogatással vásárolhatnak helyben gyártott villanyautókat.

A Volkswagen azt tervezi, hogy három-négy éven belül képes lesz olyan elektromos autót kínálni az Egyesült Államokban, amelynek ára 35 ezer dollár (12,4 millió forint) alatt indulhat – írta a Reuters.

Ez az összeg elsőre nem feltétlenül tűnik alacsonynak, ha azonban figyelembe vesszük, hogy az ottani autósok 7500 dolláros - majdnem 2,7 millió forintos - adókedvezményt vehetnek  igénybe az ilyen autók vásárlásához, már valóban alacsony árat kapunk.

„Mi nem mérsékeljük villanyautó-gyártási terveinket” – mondta Reinhard Fischer, a VW-csoport amerikai stratégiájáért felelős elnökhelyettese. Ezzel arra célzott, hogy két nagy hazai autógyártó, a Ford és a General Motors ilyen terveket jelentett be. A háttérben az utóbbi hónapok keresletcsökkenése, illetve az autóipari szakszervezettel (UAW) kialkudott kollektív szerződés áll.

Az utóbbi miatt a korábban becsültnél jóval magasabbak lesznek a cégek bérköltségei.

A Volkswagen vezetője arról is beszámolt, hogyan tervezik megoldani azt a problémát, hogy az adókedvezmény csak azokra az elektromos autókra vonatkozik, amelyeket lényegében az Egyesült Államokban vagy vele baráti viszonyban lévő országokban készült alkatrészekből állítanak össze. Az utóbbi azokat az országokat jelenti, amelyek szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek az Egyesült Államokkal, az EU viszont nem tartozik közéjük. 

Az olcsó elektromos modellt vagy a német vállalat két meglévő amerikai gyárában, vagy a tervezett harmadikban vagy a mexikói Pueblában lévő üzemben fogják gyártani. Emellett helyben akarják előállítani az autók akkumulátorát. Korábban a cég arról beszélt, hogy Kanadában terveznek építeni egy akkugyárat Észak-Amerikába szánt villanyautóik ellátásához.

25 ezer euró, 20 ezer dollár

A Volkswagen egyébként idén tavasszal jelentette be, hogy ID.2all néven új, olcsó modellel bővül a paletta. Az ígéretek szerint az új modell "olyan tágas lesz, mint a Golf, és olyan megfizethető, mint a Polo." Ennek megfelelően a belépőszintű modell árát 25 ezer euró (9,5 millió forint) alá tervezik. Az ID.2all végleges verziója 2026-ban érkezik, gyártani pedig Spanyolországban fogják.

Akkor a VW azt is közölte, hogy nem ez az egyetlen olcsó modell azonban, amin a gyártó dolgozik. A színfalak mögött már folyik egy még az ID.2allnál is olcsóbb, 20 ezer dolláros - nagyjából 8 millió forintos - villanyautó fejlesztése is.