„Szeretne elgázolni egy gyereket?” – a zebragázolásokra figyelmeztet a Rendőrség

2023.11.25. 14:21

A Budapesti Rendőr-főkapitányság beszédes címmel adott ki közleményt, amivel a gyalogátkelőhelyeken közlekedők védelmére hívják fel a figyelmet. Aggasztó ugyanis, hogy az elmúlt négy napban öt gázolás is történt a főváros zebráin, ahol többnyire gyerekek, illetve az őket kísérő szülők sérültek meg. 

Ikerbabakocsit tolt át a zebrán egy anyuka a XVIII. kerületben, a Nagykőrösi úton 2023. november 20-án, hétfőn reggel 6 óra körül, amikor egy buszt előző autós elütötte. A nőt, 19 hónapos kislányát és két és fél éves kisfiát megfigyelésre kórházba vitték.

 

A XI. kerületi Albertfalva utca és Sáfrány utca kereszteződésében aznap 16 óra körül egy édesanya és kilencéves kislánya kerékpárjaikat tolták át a zebrán, amikor egy figyelmetlen autós elütötte őket. Az anyuka biciklijén négyéves kisfia is ott ült a gyermekülésben, könnyű sérüléseket szenvedtek.

 

Ugyanezen a napon 18 óra után a XIV. kerületi Fűrész utcában kelt át az úttesten egy nő babakocsit tolva, amikor azt – benne a 15 hónapos kisbabával – elsodorta egy kanyarodó autós, aki könnyű sérüléseket okozott.

 

Két nappal később, szerdán 17 óra után a XXI. kerületben, az Ady Endre úton egy 12 éves fiú szaladt át a zebrán, elütötte egy autó, súlyosan megsérült.

 

Csütörtökön 16 óra körül a XII. kerületi Alkotás utcában négyéves kisfiával ment át a zebrán egy apuka, amikor elütötték őket, szerencsére ők is könnyebben sérültek csak.

A rendőrség az említett esetekben eljárást indított.

Felhívják a figyelmet továbbá, hogy mivel a hideg, csapadékos időben a féktávolság váratlan mértékben nőhet, mindig fokozott óvatossággal közelítsünk a gyalogátkelőkhöz, akár sétálva, akár autót vezetve tesszük ezt.

Kiemelik továbbá, hogy a gyermekek megfelelő közlekedésre tanítása is lényeges, ezért akár gyerekkel, akár gyerek nélkül igyekezzünk példát mutatni, akárhogy is közlekedünk.

A rendőrség közleményére Vitézy Dávid, közlekedési szakember, volt közlekedési államtitkár is reagált. Szerinte a rendőrség által kiadott közlemény aránytalanul hangsúlyozza a gyalogosok felelősségét, úgy, hogy igazából a zebrán nekik lenne elsőbbségük. Vitézy szerint kiemelten fontos lenne úgy átalakítani a  gyalogátkelő környékét, hogy ott az átkelés ne jelentsen veszélyt.

A címlapkép illusztráció!