Masszív havazásra figyelmeztetett a Magyar Közút, íme a jelenlegi helyzet

2023.11.28. 18:18

Komoly havazásra figyelmeztetett tegnap a Magyar Közút. A jelentés szerint főleg Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében várható hóesés, melynek mennyisége akár a 15 centimétert is elérheti.

Az Útinform weboldalán jelenleg is folyamatosan követni lehet az aktuális hóhelyzetet és egyéb közlekedési információkat. A legfrissebb jelentés alább olvasható:

Autók közlekednek hóesésben Nyíregyházán a Sóstói úton 2023. április 6-án
Autók közlekednek hóesésben Nyíregyházán a Sóstói úton 2023. április 6-án


„Nógrád vármegyében, valamint Encs, Hajdúnánás és Sátoraljaújhely térségében havaseső, az ország túlnyomó részén pedig eső esik. Pest és Zala vármegye északi részén, illetve Fertőszentmiklós és Kápolnásnyék környezetében csapadékmentes az idő. A Mátrában a lehullott hóréteg 5 és 10 cm között van.

A gyorsforgalmi utak burkolata a preventív védekezés során sónedves Hajdúnánás térségében. A fő- és mellékutak burkolata az észak-keleti országrészeken latyakos vagy sónedves. Az ország többi részén az utak burkolata vizes, nedves.  

Eger térségében ködfoltok nehezítik a közlekedést, máshol jók a látási viszonyok.

Körültekintően kell közlekedni az M3-as autópályán a Hajdúnánást elkerülő szakaszon, mert a 200-as km-nél a széliránytól függően füst lepheti el az autópályát, csökkentve a látótávolságot.

Orosháza térségében közepes (30-39 km/h) a szél erőssége. Máshol gyenge a szél vagy szélcsend van.

A hőmérséklet -1 és +5 fok között mozog. A leghidegebbet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mérték."

Az Útinform az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését is közölte. Eszerint:

„Ma az északi határvidéken, valamint az Északi-középhegység magasabban fekvő részein változó intenzitással folytatódik a havazás, így a hóborítottság estig néhol elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 cm-t. A kiterjedt csapadékzóna szerdára virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térségünket. Az éjszaka folyamán a Zempléni-hegység térségében a megerősödő szél hatására hófúvás alakulhat ki. A Dunántúlon a késő esti óráktól előfordulhat egy-egy hózápor, melyből lokálisan lepel-2 cm hó is hullhat. Szerda hajnaltól az Eger-Békéscsaba vonal szélesebb környezetében egy összeáramlási zóna mentén hózáporra, havazásra kell számítani, melyből lepel-3 cm friss hóréteg is összegyűlhet.

Megjegyzés: Kedden késő estétől Sopron környékén, illetve a Bakonyban a magasabb csúcsok közelében 70 km/h körüli lökések is előfordulhatnak."