Magyar Közút: aki teheti, ne üljön autóba; a teherautó forgalmat is korlátozhatják

2023.11.30. 11:15

Az ország számos területén erősen havazik, néhol ónos eső is esik. A meteorológusok szerint pedig mindez csak a kezdet. A Magyar Közút értesülései szerint „csütörtök délelőtt Zala, Somogy, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyékben előfordulhat gyenge ónos eső, azonban Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben a déli óráktól tartós ónos esőre kell számítani. Észak-Magyarország területén az ónos esőt megelőzően jelentősebb havazásra is számítani kell, főleg a magasabban fekvő északi területeken, ahol akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat."

A társaság közölte, hogy már november 10-e óta téli üzemre váltottak, így felkészültek a hasonló időjárási helyzetek kezelésére, és az utak síkosságmentesítésére. Ennek ellenére a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, halasszák el utazásukat. Ennek fő oka, hogy sok helyen havazásból fog ónos esőre váltani az idő, így a megelőző sószórási munkákat is kevésbé hatékonyan tudják majd elvégezni. Továbbá olyan mértékű ónos eső várható, ami a megelőzésképpen vagy az aktív síkosságmentesítés során kiszórt anyagokat is lemossa a burkolatról."

D MTZ20210414011


A Magyar Közút honlapján megjelent figyelmeztetésben további információk és jótanácsok is szerepeltek a síkosságmentesítéssel és az ilyen körülmények között való közlekedéssel kapcsolatban:

- „A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó és az ónos eső letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen jelentős mennyiségű hó és ónos eső várható, néhány óra alatt.

- A havazásban és ónos esővel érintett országrészekben, vármegyénként (annak nagyságától függően) 3-6 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek, hogy több ezer kilométernyi fő- és mellékúton, illetve több száz településen átvezető szakaszon beavatkozzanak.

- Egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó és jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás és az ónos eső el nem áll.

- A téliesebb útviszonyok nem jelentik azt, hogy a közútkezelő ne dolgozna teljes kapacitással, hiszen a fentiek alapján látható, hogy egy meghatározott mennyiségű gépi és humán erőforrással, ütemezetten, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.

- Nem lesz minden autós előtt egy hókotró, lesz olyan munkagép, ami felemelt hóekével fog haladni, amelynek nagyon egyszerű és praktikus okai lesznek, erről bővebben itt tájékozódhatnak a közlekedők.. Akik videós formában szeretnének képbe kerülni, nekik ezt az anyagot ajánlják a szakemberek.

A közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni.

- Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes távolságot is tartani.

- Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.

- Csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.

- Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a http://www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat, ha tehetik, halasszák el utazásukat.

- Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket."

A Magyar Közút időközben a teherautósokat érintő korlátozásokat is kilátásba helyezett, amennyiben ezt az időjárás és az útviszonyok indokolják:

„A teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedőknek fel kell készülnie arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon - mint például Veszprém vármegyében a 82-es és 83-as főút, Nógrádban a 2-es főút vagy Pest vármegyében Tinnye környékén – időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák. A korábbi évek tapasztalatai alapján vannak olyan térségek, ahol ónos eső vagy intenzív havazás esetén a teherautók nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, az esetleges balesetek miatt pedig nagyobb torlódások alakulhatnak ki és ilyenkor a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő munkagépei is. Arra is felhívják a szakemberek a teherautósofőrök figyelmét, hogy a környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

Ezért arra kérik őket, hogy figyeljék a www.utinform.hu oldalt, ahol nemcsak az aktuális út- és látási viszonyokról, hanem az időjárási helyzet miatt bevezetett belföldi és határátkelőkön érvényben lévő korlátozásokról is pontos tájékoztatást kaphatnak. A szakemberek kérik, hogy a nehézgépjárművel közlekedők is vezessenek a szokásosnál óvatosabban, az időszakos korlátozásokat tartsák be és olyan helyszínt válasszanak majd az esetleges várakozási időre, ahol biztonságosan meg tudnak állni és onnan el tudnak indulni."