A Hyundai térfigyelő kamerát csinálna az autókból

2023.12.02. 14:36

A Hyundai egyik belsős eseménye, az "Ideas Festival" ("Ötletek Fesztivál") célja, hogy összegyűjtse a dolgozók új, előre mutató elgondolásait. Az esemény 2023-as kiadásának egyik bronzérmese, a "H-SOS", különösen érdekes elgondoláson alapul.

A koncepció lényege, hogy az autók külsejére folyamatosan hallgatózó mikrofonokat szerelnének fel, melyek olyan rosszat sejtető hangok után kutatnak, mint egy sikítás, robbanás vagy pisztolylövés. Amennyiben az autó ilyesmiket érzékel, bekapcsolja a lámpáit és a dudát, majd kamerái seítéségvel elkezdi rögzíteni a környezetét. Sőt! Amennyiben a helyzetet annyira veszélyesnek ítéli meg, a rendőrséget is értesítheti, és a közeledő autósokat is figyelmeztetheti a veszélyről.

420A9970

Fontos megjegyezni, hogy az elképzelések szerint ezekre nemcsak menet közben, hanem álló helyzetben, parkolva is képes lenne a jármű, így a biztonsági- vagy térfigyelő kamerákhoz hasonlóan hozzájárulna az utcák biztonságához.

Bár ez az egész kissé scfi-finek hangzik, a szükséges techológiák már mind léteznek. Egyre több autót szerelenk fel 360 fokos kamerarendszerrel, sőt, a Tesla híres Sentry Mode-ja már jelenleg is vandálokat és tolvajokat buktat le. Hasonló rendszere pedig a Riviannak is van. Sok gyártó szerel az autóiba internetelérést, amely az infotainment funkciók mellett a távoli szoftverfrissítéseket is lehetővé teszi. Innentől már csak egy lépés lenne a Hyndai elképzeléséhez hasonló funkció implementálása.