Háromszázzal repeszt az új olasz Lambó rendőrautó

2023.12.14. 16:54

Jövőre már húszéves múltra tekint vissza a Lamborghini és az olasz rendőrség együttműködése. Ez abban nyilvánul meg, hogy az olasz sportkocsigyártó bizonyos időközönként ad a Polizia Stradalénak, vagyis az autópálya-rendőrségnek egy különlegesen felszerelt Lamborghinit. Idén a jézuska egy új Urus Performantét hozott az olasz zsaruknak.

Az új járőrkocsi dekorációját a Lamborghini Centro Stile, vagyis az olasz sportkocsimárka formatervező stúdiójának diákjai tervezték. Így nem csoda, hogy mutatós darab az egyenruhás Urus. Természetesen nem csak ez különbözteti meg a rendőrségi Urust az utcai kiviteltől. A jármű kapott egy alacsony légellenállású LED-es fényhidat, a csomagtartójába egy fegyverládát, defibrillátort, valamint donorszerveknek és vérplazmának egy hűtőládát. Ha már itt tartunk, az autónak az elsődleges feladata nem a gyorshajtók üldözése lesz, hanem a fentiek gyors célba juttatása. Erre egyébként az előd Huracánt is sűrűn használták.

A motorháztető alatt a polgári kivitelű Urus Performante hajtásrendszere, a 666 lóerős, négyliteres, V8-as dolgozik, amivel 3,3 másodperc alatt van százon az crossover. Érdekesség, hogy az autópályák rendőrségi elfogó autói a fényhíd miatt általában néhány km/h-val lassabbak, mint civil társaik. Az Urus zsaru változatának végsebessége azonban az újfajta fényhídnak köszönhetően ugyanúgy 306 km/h, mint polgári testvérének.

Az Urus Performante a hatodik Lamborghini, amely 2004 óta szolgálatba állt a Polizia Stradalénál. Stephan Winkelmann, a Lamborghini vezérigazgatója, az Urus Performante ünnepélyes átadásán azt mondta: „Büszkévé tesz engem és a Lambroghinit is a tudat, hogy az autóinkat közfeladatokra, de mindenekelőtt az emberi életek megmentésére használják.”