Vennél egy apró, elektromos Peel P50-et? Rajta!

2024.01.03. 16:36

A Peel P50 a világ legkisebb autója, ami a népszerűségét leginkább a Top Gearnek köszönheti: sokan emlékszünk még a 2007-es epizódra, aminek az egyértelmű csúcspontja, amikor Clarkson behajt a kisautóval a BBC irodaházába.

A Man-szigeten gyártott P50 egyébként tényleg elképesztően kicsi: mindössze 137 centi hosszú és 99 centi széles. Ezeknél az adatoknál is viccesebb a tömege: az egész autó összesen 59 kilós, tehát jóval könnyebb, mint egy átlagos ötvenes robogó.

Az apró P50 eredeti változatába egy 4,2 lóerős, 49 köbcentis motort szereltek, amivel a végsebessége elérhette egy jobb napon a szédületes 60 km/h-t. Ez elsőre kevésnek hangzik, de ezt érdemes onnan nézni, hogy a Peelnek csak három kereke van, és azok is akkorák, mint egy poháralátét, így valószínűleg már ez a tempó is durvának érződhet benne.

A Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült kisautóból 1962 és 1965 között alig pár darab készült, így ezek ma már szinte megfizethetetlenek. A jelenlegi információk szerint ma összesen 27 darab, eredeti P50-es létezik, amiből a legdrágább 176 ezer dollárért, azaz több, mint 61 millió forintért kelt el.

A kereslet és a típus népszerűsége miatt azonban 2011-ben újra gyártani kezdték a P50-et: készült belőle tisztán elektromos, illetve az eredetire hasonlító, 49 köbcentis, benzines verzió. Most egy 2017-es, elektromos darabot kínáltak eladásra, ami kívülről nagyon hasonlít az eredetire, de közelebbről megnézve vannak különbségek.

A leglátványosabbak az akkuk, amiket simán beszórtak az utastérbe, és bár kicsinek tűnnek, körülbelül 400 kilométeres hatótávhoz elegendő a kapacitásuk. Modern extra még például a tárcsafék is. Az elektromos P50 egyébként 2,72 lóerős, a végsebessége pedig 50 km/h.

Ezt a példányt a Bring a trailer aukciós oldalon árulják, a cikk írásának pillanatában még pár óráig tart az aukció. Jelenleg 13 ezer dollárnál áll a licit, ami átszámítva nagyjából 4,5 millió forintnak felel meg. Ez nem kevés pénz egy ennyire korlátozottan használható autóért, viszont egy eredetihez képest még így is olcsónak számít.

Forrás: Bring a trailer