Sztrájkkal fenyegetnek a buszsofőrök és a mozdonyvezetők

2024.01.16. 15:04

A szakszervezetek 18-25 százalékos béremelést szeretnének. 

Január végén országosan megbénulhat a tömegközlekedés, ha a keddi munkáltatói bérajánlat mértéke nem megfelelő. A mozdonyvezetők is hasonló akcióra készülnek - írja a Népszava. 

Összesen 5 978 sofőr, a volán buszvezetők 58 százaléka írta alá a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) bérkövetelését és a sztrájkot támogató ívet – mondta a lapnak Dobi István, a SZAKSZ elnöke. Szerinte ez már a dolgozók olyan többsége, amelynek követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni, így elvileg teljesítettnek tekinthető a munkabeszüntetés feltétele.

A szakszervezet korábban azt mondta, hogy abban az esetben szervez január végére egy, a decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 300 Volánbusz-sofőr legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges sztrájkban. Pénteken még 49 százalékos volt a támogatottság, akkor 5107 aláírás volt meg, a hétvégén gyűlt össze a további 871.

Dobi közölte, hogy a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén ismerteti a MÁV Zrt. kilenc leányvállalatát érintő, 2024. évi keresetfejlesztési ajánlatát. Nem hivatalos értesülés alapján korábban 6-8 százalékos béremelést tervezett a cég, ez mára 10-12 százalékra emelkedett. A pontos szám megismerése után dönt majd Dobi István és a SZAKSZ vezetése arról, hogy 58 százalékos felhatalmazással folytathatja-e bérharcot. Azzal lennének elégedettek, ha a munkáltató a 25 százalékos bérkövetelésükhöz nagyon közeli ajánlattal állna elő és 20 százalék alá semmiképpen nem megy.

A cikk szerint a Mozdonyvezetők Szakszervezete pedig legalább 18 százalékos bérnövekedést követel, ha ezt a szintet nem éri el a munkáltató ajánlata, cselekvési programot határoznak meg a nyomásgyakorlásra, és felkészülnek a sztrájkra is.